Laatste nieuws:
Maria Gabriëls (67) heeft altijd graag dingen verzameld, maar niets kan het halen bij haar hedendaagse passie: het verzamelen van poppen

De bijzondere hobby van… Maria Gabriëls!

Maria Gabriëls (67) heeft altijd graag dingen verzameld, maar niets kan het halen bij haar hedendaagse passie: het verzamelen van poppen.

Trouwpoppen

“Eerst had ik heel veel planten”, vertel Maria. “Het leek hier wel een oerwoud, uiteindelijk werd het teveel en heb ik ze weggedaan. Daarna heb ik een poos blauw-wit glas en plastic bloemen verzameld. Toen kocht ik een paar levensgrote trouwpoppen, zoals je die in etalages ziet, met trouwjurken aan. Die jurken verving ik regelmatig, maar mensen vonden die poppen eng en verschoten nogal als ze binnen kwamen, dus die heb ik ook weggedaan.”

Geen onderscheid

“Op een rommelmarkt aan de Bosduin in Kapellen zag ik een pop die ik erg mooi vond, dat sprak me zo aan, dat ik meteen verslaafd was en ze ben gaan verzamelen. Ik koop ze vooral op rommelmarkten en in kringwinkels. Boven had ik nog een wieg staan en heb die beneden neergezet en ben daar toen ook naar op zoek gegaan. In mijn zoektocht naar poppen maak ik geen onderscheid, als ik ze maar mooi vind.”

De hobby van Maria Gabriëls - Poppen

Kinderen

“Babypoppen vind ik het mooist, omdat ze op kinderen lijken en ik hou veel van kinderen. Het liefst had ik zelf tien kinderen gehad, ik had er negen. Helaas zijn er drie overleden. Twee door een miskraam en een kind heeft slechts anderhalf uur geleefd. Dus nu ben ik gezegend met zes kinderen, twaalf kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.”

Levensechte babypoppen

“Een keer zag ik een levensechte babypop van iemand en die vond ik zo mooi! Daar ben ik toen naar op zoek gegaan en leerde iemand in de Kammenstraat kennen, die levensechte babypoppen maakt. Ik vroeg haar om foto’s te sturen en heb er diverse gekocht. Het zijn net echte baby’s, prachtig! Ondertussen heb ik rond de driehonderd poppen, klein en groot. De kleinste is zo’n twintig centimeter en de grootste 1.35 m. Ik heb drie lades met poppenkleertjes en trek de poppen regelmatig iets anders aan. Met Kerst krijgen de levensechte poppen een Kerstpakje aan, dat ik bij Zeeman of de Wibra koop en doe ik lichtjes op oplaadbare batterijen om de wiegjes.”

Verslaving

“Als ik iets moois zie, kan ik het niet laten om het aan te schaffen, dat moet ik gewoon hebben. Er is ondertussen wel plaatsgebrek, maar daar vind ik wel wat op. Het is een verslaving, maar wel een geweldige. Van die levensechte poppen wil ik nog best wel wat van hebben, die zijn zo prachtig! Maar ook de andere blijf ik verzamelen.”

Filmpje: © Maria Gabriëls

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook72
Twitter
Follow Me
Tweet