Cindy Devijver - Hobby exclusieve sieraden maken

De bijzondere hobby van… Cindy Devijver!

Herinneringen zijn heel kostbaar en hebben een grote, emotionele waarde. Cindy Devijver maakt herinneringen tastbaar, zodat ze ook altijd lichamelijk aanwezig zijn.

Sieraden van moedermelk

“Mijn twee dochters heb ik, zoals de meeste vrouwen, borstvoeding gegeven. Ik kwam er een jaar geleden achter dat ik nog wat moedermelk in de vriezer had staan. Dat was bestemd voor mijn jongste, die nu drie jaar oud is en geen borstvoeding meer krijgt. Sowieso is het na zes maanden in de vriezer niet meer geschikt voor consumptie. Ik vond het geen prettig idee om het weg te gooien en ben op internet gaan zoeken naar de mogelijkheden om er sieraden van te maken.”

Van mengen tot eindproduct in drie dagen

“De melk heb ik ontdooid en gemengd met een bewaringsmiddel, dat heb ik uit laten harden en toen gemengd met hars. Als je dan een sieraad maakt, bijvoorbeeld een hanger of een steen voor een ring, dan vul je de daarvoor bestemde ruimte in het sieraad met de mengeling. Elk laagje moet meteen onder de UV-lamp om uit te harden. Daarna kan pas het volgende laagje er in, dat ook weer onder de UV-lamp moet. In een hanger van vijf millimeter doorsnede, gaan vijf laagjes. Van het mengen tot het eindproduct duurt ongeveer drie dagen.”

Cindy Devijver - Hobby exclusieve sieraden maken

Exclusieve uitstraling door parelmoer

“Ik voeg ook altijd parelmoer toe voor de schittering, dat zorgt voor een nog exclusievere uitstraling. De stenen die ik maak kunnen overal tegen: zon, water, zweet, huidvet,… Al raad ik wel af om ermee te gaan zwemmen of in bad te gaan zitten. Maar dat is omdat dat nooit aan te raden is, ongeacht om welke sieraden het gaat.”

Cindy Devijver - Hobby exclusieve sieraden maken met babyhaar

Babyhaartjes en bladgoud

“Je hebt ook siliconen en rubberen mallen met diverse vormen en de UV-lamp heeft geen invloed op het materiaal van de mallen.
Mijn eerste bestelling was voor juwelen, allemaal hangers, waar de klant onder andere babyhaartjes en bladgoud in toegevoegd wilde hebben. Die mevrouw noemde me op een Facebookgroep over borstvoeding en veel vrouwen waren geïnteresseerd. Vanaf dat moment is het gaan lopen.
Als iemand een of meerdere sieraden wil, moeten ze 20 centiliter melk aanleveren per sieraad. Wat er over is, en natuurlijk al gemengd met het bewaringsmiddel, bewaar ik nog zes maanden. Mocht er toevallig iets met het sieraad zijn, dan kan ik een nieuwe maken. Dat geldt ook voor de babyhaartjes, die bewaar ik ook zo lang. Na zes maanden wordt wat over is vernietigd.”

Sieraden van as

“Mijn collectie breid ik uit en ik vraag dan toestemming aan de moeder of ik wat er over is van het mengsel mag gebruiken voor juwelen. Natuurlijk hoeft een sieraad niet met melk gemaakt te worden. Als iemand een bepaald juweel mooi vindt, kan ik die met pigment doen, want dat heb ik in alle kleuren. Iemand vroeg me of ik ook sieraden kon maken van as, bijvoorbeeld van een gecremeerd dier. Dat is geen probleem, al zal ik voor as van overleden personen een emotionele knop om moeten zetten. Maar het kan, absoluut!”

Cindy Devijver - Hobby exclusieve sieraden maken met moedermelk

Emotionele herinneringen

“Emotionele herinneringen zijn zo ontzettend kostbaar en op deze manier kan je die altijd fysiek bewaren. Je kan, bijvoorbeeld, een ketting met hanger met as van een geliefd persoon of dier letterlijk op je hart dragen. Met moedermelk draag je die innige band met je kind mee. Veel vrouwen laten iets maken als afsluiting van hun borstvoeding periode.
Sieraden maken is voor mij een echt ‘Zen moment’, ik kan dan creatief bezig zijn en mijn hoofd leegmaken. Ook het feit dat ik de herinneringen van iemand kan vastleggen maakt mij gelukkig.”

www.hayle-photography.com

NN

Facebook152
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!