Laatste nieuws:
Corrie Reijngoudt - Kunstschilderen - Iconen

De bijzondere hobby van… Corrie Reijngoudt!

Als kind vond Corrie Reijngoudt (82) tekenen wel leuk, maar was niet overmatig geïnteresseerd. Later kreeg ze interesse in schilderen en tegenwoordig maakte ze echt heel bijzondere dingen!

Bestektekeningen

“Mijn opa van vaderskant had een aannemersbedrijf”, vertelt Corrie. “Hij had bestektekeningen voor bijvoorbeeld de bouw van een huis en die tekende ik altijd na. Toen was ik zeven jaar. Ik had tekenles op school maar heel erg interesseerde tekenen me niet, het werd ook niet aangemoedigd, want daar kon je je brood niet mee verdienen. Op de middelbare school was een leraar, die een poging waagde om mij en nog een meisje te ontwikkelen op het gebied van tekenen en schilderen, door ons extra aandacht en aanwijzingen te geven. Ik vond het leuk om er mee bezig te zijn, maar daar bleef het bij.”

Corrie Reijngoudt - Gevecht tussen Jacob en de engel
Gevecht tussen Jacob en de engel

Sint-Lucas

“Ik heb voor lerares geleerd en toen ik voor de klas stond maakte ik bordtekeningen voor de kinderen, die dat erg leuk vonden. Ik was ervan overtuigd dat ik les nodig had om technieken te leren en ben naar Sint-Lucas in Kapellen gegaan om informatie te vragen. Daar vertelden ze me dat het eigenlijk een school is en je verondersteld wordt de lessen te volgen. Je bent dus verplicht te komen, het is niet vrijblijvend.”

Corrie Reijngoudt - Glorie aan Christus
Glorie aan Christus

Schilderen in het Arboretum

“Omdat ik al pogingen gedaan had om te schilderen, wilde ik de fijne kneepjes leren. We begonnen met tekenen, waar ik veel van heb geleerd, we hadden ook een heel goede lerares. Pas aan het eind van het jaar gingen we schilderen in het Arboretum. Daar heb ik geprobeerd de rododendrons te schilderen. Dat vond ik moeilijk, heel veel blad en de bloemen, dat was ingewikkeld en ik was niet tevreden over het resultaat.”

Ik kan niet schilderen wat een ander mooi vindt

Corrie Reijngoudt

Bloemetjes schilderen

“In het tweede jaar hadden we een andere lerares en een heel grote groep, daardoor was er weinig ruimte. Als ik schilder, sta ik altijd en dat mocht niet. We begonnen weer met dingen tekenen en toen we halverwege het jaar wat moesten schilderen, had ik bloemetjes meegenomen. De lerares ging bij iedereen langs om aanwijzingen te geven. Toen ze bij mij kwam, wierp ze een blik en zei: ‘Dat vind ik niet mooi.’ Ik ben daarna niet meer teruggegaan, ik kan niet schilderen wat een ander mooi vindt.”

Corrie Reijngoudt - Heilige beschermengel
Heilige beschermengel

Les van Debbie Nijland

“Ik ben toen naar het Tatteljee hier in Essen gegaan en heb daar met acrylverf geschilderd, wat nieuw voor me was en ook niet mijn ding bleek te zijn. Qua technieken kwam ik helaas niet veel verder. Ik hoorde over Debbie Nijland in Klein-Zundert. Zij heeft me gezegd wat ik al wist: acrylverf was niks voor mij, olieverf wel. Ik heb een paar jaar les bij haar gevolgd, toen begon ze met een masterclass. Dat hoort één jaar te zijn, maar door corona werden dat er twee, omdat we fysiek niet bij de les konden zijn. Toen verhuisde ze naar Frankrijk, ik heb sindsdien geen les meer gevolgd, maar schilder nog wel.”

Corrie Reijngoudt - IMG_8148 (002)

Iconen schilderen, volgens de Byzantijnse methode

“We waren op bezoek bij onze jongste zoon, die in Zwitserland woont, en in een kerk zagen we reclame voor een cursus iconen schilderen, volgens de Byzantijnse methode. Ik had me daar nooit in verdiept en had geen idee hoe ze gemaakt werden, daarom heb ik me er voor opgegeven. Aan het einde van die cursus, realiseerde ik me, dat één cursus niet genoeg was. Dus moest ik hier in de omgeving op zoek naar iemand die me kon helpen bij het schilderen van iconen.”

Corrie Reijngoudt - Moeder Gods van altijddurende bijstand
Moeder Gods van altijddurende bijstand

Zelf doen zonder les, dat duurt jaren

“Na veel zoekwerk kwam ik terecht bij de Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk in Roosendaal. Daar is een klooster bij en in één van die zalen schilderen we iconen, de lessen worden gegeven door Mariëta Rotariu. Met haar hulp kan je een icoon schilderen in tien lessen, maar om het zelf te doen zonder hulp, dat duurt jaren. De figuren gaan nog wel, maar de handen en het gezicht zijn het moeilijkst, want die drukken altijd wat anders uit. Het laatste deel dat je schildert is het gezicht en dan voel je: is dit juist of klopt het niet?”

Corrie Reijngoudt - Moeder Gods van de brandende niet-verbrandende braambos
Moeder Gods van de brandende niet-verbrandende braambos

Spirituele bezigheid

“Iconen zijn gebonden aan regels, opgesteld door de Oosters-Orthodoxe kerk. Je zoekt een voorbeeld van een icoon, die geschilderd is volgens die methode. Je hebt een klein beetje vrijheid bij de kleur van de kleding, al staat die wel beschreven. Bijvoorbeeld rood en blauw of groen en oker. Het is voor mij een spirituele bezigheid, waar ik me helemaal in kan verliezen.”

Corrie Reijngoudt - Moeder Gods
Moeder Gods

Workshops

“Bij WZC Sint-Michaël heb ik zeven workshops gegeven aan een aantal bewoners, die uiteindelijk allemaal een icoon hebben geschilderd. In haar dankbrief zei Anneleen Willems: ‘Een icoon is een gebed in kleur’, wat ik heel mooi gezegd vond.”

Foto’s: Corrie Reijngoudt, Noordernieuws.be

NN