Laatste nieuws:
Canina en haar vrijwilligers
Canina en haar vrijwilligers

Canina en haar vrijwilligers

Vrijwilligers staan vaak op de achtergrond, maar zouden zij er niet zijn, dan zou de maatschappij grote moeite hebben om overeind te blijven. Noordernieuws vestigt met een aantal artikelen de aandacht op het belang van deze mensen, die belangeloos voor anderen klaarstaan.

Sil Van Dijck, eigenaresse van dierenasiel Canina, begon zelf als vrijwilligster in het asiel in Loenhout.
“Gelukkig is er voor vrijwilligers heel veel veranderd tegenwoordig. Vroeger was het zo makkelijk niet. De hokken waren oud en koud en je moest ook dieren in laten slapen. Dan kreeg je een lijst waarop stond welke dieren nog mochten blijven leven. Dan moest jij uit de rest de keuze gaan maken welke dieren je af moest maken en naderhand de dode dieren naar het slachthuis brengen.”

Sil Van Dijck: Bij Canina laten we geen dieren inslapen
Sil Van Dijck: Bij Canina laten we geen dieren inslapen

Vreselijke keuzes om te maken, maar je kon niets anders.
“Bij ons wordt geen enkel dier afgemaakt,” zegt Sil vol vuur, “of ze nu ouder zijn of ziek, hier kort of al langer wonen, ze mogen allemaal blijven leven. ”
In een zeer arbeidsintensieve omgeving als een dierenasiel, zijn vrijwilligers broodnodig. In totaal zetten zo’n dertig vrijwilligers zich hier in voor het welzijn van de dieren.
Wandelen met de honden, administratie, foto’s en filmpjes maken voor de website, voeren, schoonmaken van de onderkomens, bange poezen tam maken en nog veel meer, allemaal werk dat liefdevol wordt uitgevoerd.

Canina en haar vrijwilligers

De bezigheden kunnen qua verzorging ook nogal eens variëren, want de bewoners zijn er in allerlei variëteiten: honden, katten, geiten, varkens, een keer een slang, maar ook eens een aap en zelfs een zilvervos.
“Tja, dan weet je niet meteen wat je met zo’n dier aan moet vangen,” vertelt Sil over de zilvervos, “gewoon omdat je van dat dier nou net geen verstand hebt. Toen het op etenstijd aankwam zaten we dan ook met de handen in het haar. Uiteindelijk bleek hij gewoon brokken te eten en sloot zelfs vriendschap met een konijn.”
Maken ze wel vaker aparte dingen mee?

Canina en haar vrijwilligers

“Kort geleden werd door de politie een rosse kat gebracht. Een meneer die niet in Essen woonde, stapte op de Nieuwstraat uit zijn auto en zag hem op de drukke straat zitten. Hij pakte hem op en bracht hem uit bezorgdheid naar het bureel. Pas toen hij thuis kwam, ontdekte hij dat het zijn eigen kat was geweest. Zo’n lief dier waar je alles mee kon doen en die bij het instappen gezellig mee de auto in was gegaan en samen met zijn baasje was uitgestapt. Dus die kwam later via de politie weer hier om zijn kat.”

Milenka Turk: Ik adopteerde hier een hondje en werk hier nu drie jaar als vrijwilliger
Milenka Turk: Ik adopteerde hier een hondje en werk hier nu drie jaar als vrijwilliger

Twee van de aanwezige vrijwilligers vertellen hoe ze hier aan de slag zijn gegaan. Milenka Turk (46) woont niet in de buurt, maar komt uit Antwerpen. “Drie jaar geleden heb ik hier een hondje geadopteerd en ben sindsdien hier vrijwilliger”

Ashley Frank: na mijn stage ben ik hier als vrijwilliger blijven werken
Ashley Frank: na mijn stage ben ik hier als vrijwilliger blijven werken

Ashley Frank (20) komt wel uit Essen. “Ik liep hier eerst stage, maar ben hier uiteindelijk gebleven om mijn steentje bij te dragen, ook als vrijwilliger. Dat is nu twee jaar.”
Twee van de dertig vrijwilligers, die zich inzetten voor het welzijn van de dieren. Vrijwilligers zijn onmisbaar.

LW

Facebook320
Facebook
Google+
Twitter
Visit Us

Lees meer:

De verlatingsangst bij de hond

De verlatingsangst bij de hond

U hebt een (nieuwe) hond geadopteerd, maar stelt vast dat hij niet verdraagt om alleen …

Monique Holleman - Opruimcoach - Opruimtips Noordernieuws.be

Zie de eettafel als een flexibele werkplek

Dit is misschien een vreemde vergelijking. Je eethoek als flexibele werkplek te zien, maar ik …

Wanneer krijg je eindelijk de huissleutel

Wanneer krijg je eindelijk de huissleutel?

Eens de verkoopsovereenkomst is getekend, kijk je uit naar de sleuteloverhandiging. Toch moet je wachten …