Laatste nieuws:
Cambio autodelen straks ook in Kalmthout

Cambio autodelen straks ook in Kalmthout

De gemeente Kalmthout start over enkele maanden een autodeelproject op. Zo besliste het college van burgemeester en schepenen. Er komen daarvoor twee elektrische wagens ter beschikking aan het station van Kalmthout.

“In het kader van duurzame mobiliteit en het gemeentelijk energie- en klimaatactieplan hadden we eerder aangegeven graag werk te willen maken van een autodeelproject in Kalmthout”, vertelt mobiliteitsschepen Jef Van den Bergh. “Dat hebben we nu verder concreet uitgewerkt. Uit de verschillende mogelijkheden koos de gemeente voor een samenwerking met Cambio. Dit autodeelbedrijf is al heel wat jaren actief in de steden in ons land, maar breidt haar werking nu ook systematisch uit naar de meer landelijke gemeenten. Zo is er een ruim aanbod in Antwerpen en met Kalmthout straks voor het eerst ook in het noorden van onze regio.”

Station Kalmthout

Cambio is een eenvoudig autodeelsysteem waarbij op een vaste standplaats deelauto’s ter beschikking staan, die je na reservatie en tegen een vergoeding vrij kan gebruiken. “Wij kiezen voor twee elektrische deelwagens en die krijgen een standplaats aan het station van Kalmthout. Ze worden er elektrisch opgeladen aan een laadpaal”, zo zegt Jef Van den Bergh. “Het is ideaal voor inwoners die niet zo vaak een wagen, of een tweede wagen, nodig hebben. En het is een zeer duurzame mobiliteitsmaatregel die past binnen onze gemeentelijk klimaatdoelstelling.”

Abonnement

Met Cambio heb je een auto wanneer je er een wil, maar ook enkel dan. En dus betaal je ook enkel als je de wagen gebruikt. De particuliere gebruiker neemt een abonnement bij Cambio, dat is maandelijks opzegbaar. Er zijn, op het bescheiden maandelijks abonnement na, geen vaste kosten. Dit maakt het financieel interessant voor wie weinig met de wagen rijdt. De gebruiker betaalt dan per uitgevoerde rit 1,75 euro per uur én 0,62 per km ofwel 22 euro voor een ganse dag. “De gebruiker ontvangt een persoonlijke kaart en pincode waarmee de wagen kan geopend worden. De contactsleutel ligt in het handschoenkastje en de boordcomputer wordt gestart met de pincode. Met zo’n elektrische wagen kan je tussen de 250 en 400 km ver rijden”, zo weet Van den Bergh. Het gemeentebestuur betaalt voor het deelwagensysteem een vast bedrag per maand. Die bijdrage vermindert in functie van het gebruik en de afgelegde kilometers van de deelwagens.

Communicatie

“We geloven zeker dat autodelen zal werken in Kalmthout”, zegt Jef Van den Bergh. “Enkele inwoners polsten bij ons al naar de mogelijkheden om dat aan te bieden. In het participatieproject ‘Denk mee voor Kalmthout’, waarvoor we wijkbudgetten ter beschikking stellen, werd autodelen ook als project naar voor geschoven. Er is dus zeker interesse. Cambio zal de elektrische deelwagens pas over enkele maanden kunnen leveren. Dat geeft ons ruim de tijd om hierover nog verder te communiceren. Via een infoavond zullen we de werking uitleggen voor de geïnteresseerden van dit autodeelsysteem. Alle info hierover wordt verder bekend gemaakt via de gemeentelijke nieuwsbrief.”

Voordelen

“Autodelen biedt grote milieu- , sociale en economische voordelen”, weet Jef Van den Bergh. “Het vermindert het aantal auto’s, het aantal files, de CO2-uitstoot, de parkeerdruk en de individuele kost voor het gebruik van een wagen. Autodelen is ook een duurzaam en flexibel alternatief voor het bezit van een (tweede) wagen. Autodelers rijden minder kilometers, waardoor ze hun CO2-uitstoot inperken. Zeker als ze dan nog elektrisch rijden ook. Een gedeelde wagen vervangt al snel 5 tot 10 privéwagens. Een gemiddeld Vlaams gezin betaalt jaarlijks €5.000 voor een wagen (keuring, onderhoud, brandstof…). Met autodelen betaal je enkel het effectieve gebruik van een wagen, waardoor je jaarlijks een heleboel geld kan besparen.”

Facebook73
Twitter
Follow Me
Tweet