Laatste nieuws:
BK Orgeldraaien in Park van Brasschaat

BK Orgeldraaien in Park van Brasschaat

Op zondag 1 oktober vindt in het centrum en het park van Brasschaat de 12de editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien plaats. Maar liefst 21 draaiorgelspelers uit het hele land dingen mee naar de nationale titel. Vier van hen komen uit de provincie Antwerpen.

Geert Hoste

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder impuls van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker. De prestaties van de 21 deelnemers in competitie worden beoordeeld op basis van verschillende criteria: het repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het draaiorgel alsook het voorkomen van de orgelspeler en de interactie met het publiek. De toegang tot dit muzikale evenement is gratis.

BK Orgeldraaien in Park van Brasschaat2

Verschillende criteria

“Open” betekent dat zowel particulieren als (semi)-professionele draaiorgelspelers kunnen deelnemen, voor zover zij aan de algemene deelnamevoorwaarden voldoen. De prestaties van de draaiorgelspelers worden beoordeeld op basis van verschillende criteria: o.a. het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler. Er zijn geen geld- of andere prijzen verbonden aan het Open BK Orgeldraaien. De laureaten mogen hun titel dragen tot wanneer het eerstvolgende B.K. plaatsvindt.

Vier deelnemers uit de provincie Antwerpen

Frans Demedts uit Essen brengt twee draaiorgels mee: een Verbeeck met 42 toetsen en een Prinsen met 32 toetsen. Beersenaar Gilbert Duerinck treedt aan met een draaiorgel dat gebouwd werd door Sébastien Schulz. Willy Luyten uit Herselt is een te duchten deelnemer. Twee jaar geleden werd hij samen met zijn dochter Anneke, die de sopraan zangpartij voor haar rekening nam, Belgisch kampioen. In Brasschaat zal hij optreden met een 31-toets draaiorgel dat hij in 2014 heeft laten bouwen bij de befaamde Duitse orgelbouwer Raffin. De vierde deelnemer uit de provincie Antwerpen is Rob Vermeylen uit Westmalle met een 36-toets draaiorgel van Verbeeck.

Drie draaiorgels buiten competitie

“Het belooft een hele mooie editie te worden met draaiorgels in alle maten, gaande van imposante straatorgels tot mooie handdraaiorgeltjes. Het publiek zal getrakteerd worden op zowel traditionele als moderne muziek”, legt MechaMusica-voorzitter Johnny Claes uit. “Naast de 21 draaiorgelspelers die aan het B.K. deelnemen zullen er ook drie draaiorgels buiten competitie worden opgesteld. Gino Mutsters brengt een Decap 105 Extra Special mee. Jeffrey Verbeeck presenteert een 52-Verbeeck en Brasschatenaar Roger Mostmans, achterkleinzoon van Aloïs Decap, de oprichter van Decap-orgels, zal een indrukwekkend kermisorgel opstellen.”

BK Orgeldraaien in Park van Brasschaat3

De organisatie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2023 is in handen van het gemeentebestuur van Brasschaat, Cultuurcentrum Brasschaat en vzw MechaMusica. MechaMusica verenigt draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten van over het hele land en heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten te stimuleren.

Programma

10-12.30 uur: aankomst en opstellen van de draaiorgels op het Kerkplein van Brasschaat.
13u00: aanvang van het B.K. Orgeldraaien in het gemeentepark
16u30: einde speelduur
17u00: officiële prijsuitreiking in de feesttent op het Kerkplein, gevolgd door animatie met een Decap-orgel.

MLH

Foto: © Pixabay

Facebook55
Twitter
Follow Me
Tweet