Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Quinten Van Loon

De bijzondere hobby van… Quinten Van Loon

Voor sommige hobby’s heb je echt veel algemene kennis nodig, zoals bij de hobby van Quinten Van Loon (27): quizzen.

Quiz bij Carnavalsvereniging De Steenbakkers

“Quizzen is echt mijn grote hobby geworden, waar ik in 2014 mee ben begonnen. Daarvoor nam ik ook wel eens deel aan een quiz, maar dat was sporadisch”, legt Quinten uit. “Ik vond het wel leuk, maar je moest altijd mensen vinden die met je mee wilden doen. Eind 2013 deed ik met een maat mee aan een quiz van carnavalsvereniging De Steenbakkers op Wildert. Daar trokken we nogal de aandacht, omdat we maar met z’n tweeën waren. Toch slaagden we er in om in de top 10 te eindigen.”

Hoe de quiz in zijn werk gaat

“Een ronde telt doorgaans tien vragen en er zijn zo’n acht tot tien rondes. Je krijgt een antwoordvel waar je per ploeg je antwoorden op noteert. Die antwoordvellen gaan naar een jury, die later de scores bekend maakt.”

Ontmoeting met Geoffrey Kuystermans

“Na de quiz bij De Steenbakkers kwam iemand van de ploeg die op de tweede plaats was geëindigd naar ons toe: Geoffrey Kuystermans. Hij vroeg waarom we maar met z’n tweeën waren. We legden het uit en hij zei: ‘Ik moet ook iedere week mensen bij elkaar zien te krijgen.’ In Essen en Kalmthout is namelijk iedere week wel ergens een quiz. Geoffrey nam vooral deel aan quizzen met de cafévoetbalploeg ‘De Rooi Duvels’ als die niet hoefden te spelen. Maar was er een match, dan had hij niemand. Vanaf dat moment hebben we diverse malen quizzen samen gedaan met nog een aantal mensen erbij. Onze tijdelijke naam was toen ‘Moatjes’. “

Bij voorkeur geen ‘doevragen’

“We waren toen nog niet zo fanatiek en gingen ook niet iedere week. We wisten ook niet altijd waar een quiz was. Toen we nog ‘Moatjes’ waren hebben we één match gewonnen. Het geheim van goed worden is het veel te doen, zoals voor elke sport geldt. We deden en doen het liefst de algemene kennis quizzen. Je hebt er ook die alleen over sport, geschiedenis, muziek, … gaan. Quizzen doen we het liefst zonder ‘doevragen’. Bij ‘doevragen’ wordt een praktische proef ingelast. Zoals je bijvoorbeeld als eerste in een volledig brandweerpak hijsen. Of een voelbak, waarbij je geblinddoekt voorwerpen moet herkennen. Of tien ingrediënten herkennen van een cake of drankje.”

Veel kennis van hoofdsteden en vlaggen

“Als kind had ik een atlas op mijn kamer en in plaats van voorleesboeken, las ik in die atlas. Qua algemene kennis weet ik dan ook heel veel hoofdsteden en vlaggen. Ook van sport, maar ik sport zelf ook, dus dat heeft sowieso mijn interesse.”

Ontstaan van Quizploeg De Voerman

“In april 2014 dachten we: als we ons nu eens laten sponsoren of namens een café gaan quizzen! We zijn naar De Voerman gegaan, want dat vinden wij het gezelligste café. We hebben het met Roland besproken en die was meteen enthousiast. Roland weet zelf ook heel veel en werkte er graag aan mee. Quizploeg De Voerman was geboren! We zijn met een vaste kern van acht man, alles bij elkaar zijn we met zo’n twintig man. Bij een quiz is er nooit een minimum aantal personen per ploeg, al zou je het alleen doen. Maar er is wel een maximaal aantal per ploeg, doorgaans zes.”

Quizploeg Gabenco

“Onze eerste quiz onder de naam Quizploeg De Voerman was bij de quiz die ieder jaar door quizploeg Gabenco wordt georganiseerd, in parochiecentrum Essen Statie. In totaal deden 20 ploegen mee, wij werden 2de en daarmee was de naam gezet. In totaal hebben we nu zo’n 130 quizzen gespeeld (rond de 40 per seizoen), waarvan we er zo’n 18 gewonnen hebben!”

Drie afleveringen van BLOKKEN overleefd

“Een aantal van onze ploeggenoten hebben ook individueel aan TV-quizzen deelgenomen. Zelf heb ik 2 jaar geleden 3 afleveringen van BLOKKEN overleefd, aangemoedigd door verbazend veel supporters die mee naar Vilvoorde waren gekomen. In de finale van mijn derde aflevering kon ik echter het puzzelwoord niet vinden. Waardoor ik nét naast een TV greep en een mogelijke vierde deelname. Mijn tweede aflevering werd spontaan op groot scherm vertoond in De Rex, de derde aflevering heb ik samen met Frits en Roland in De Voerman bekeken. Geoffrey heeft zijn geluk beproefd in Valkuil. Elke Nelen (eveneens ploeggenoot) was de Essense kandidate in de populaire TV-quiz ‘De Slimste Gemeente van Vlaanderen’, waar ze trouwens uitstekend gepresteerd heeft!”

Websites quizwedstrijden

“Er zijn diverse websites waar de quizwedstrijden, uitslagen en nabesprekingen op te vinden zijn:
http://www.eska-quizliga.com/
http://forum.losflippos.be
http://bqb.be/vqr
De laatste is de Vlaamse Quizranking die maandelijks wordt ververst. Deze wordt door de BQB (Belgische Quizbond) up-to-date gehouden en wordt voornamelijk vanuit het Los Flippos-Forum gevoed. Zoals daar te zien is, kamperen wij met De Voerman al een tijdje rond de 240ste plek van Vlaanderen.”

Chiro Happy Dorp

“Het is leuk om dingen te weten die andere mensen niet weten. Het moeilijkst vind ik muziektitels en artiesten. Maar het zijn vooral gezellige avonden en het is een echte teamsport, omdat je elkaar qua kennis aanvult. Zelf stel ik ook quizzen op. De eerste keer dat ik dat deed was in 2014, voor Chiro Happy Dorp waar ik vroeger zelf in zat. Zo ben ik in het opstellen van vragen gerold.”

Vragen opstellen voor Trivial Pursuit

“Via via kende ik iemand die op freelance basis vragen opstelde voor het bekende spel ‘Trivial Pursuit’. Er werden hier nog mensen voor gezocht en ik werd aanbevolen. Ik stelde een setje op en daar waren ze erg tevreden over. Als er een nieuwe editie uitkomt en ze hebben een specifieke vragenset over België nodig, dan word ik daarvoor gevraagd. Je krijgt strikte richtlijnen waarbinnen de vragen moeten passen: de vraagstelling moet gevarieerd, leuk, interessant en ook juist zijn. Het is heel apart om je te beseffen dat zoveel mensen jouw vragen proberen op te lossen.”

Kom Op Tegen Kanker

“Op de tweede editie van de Chiro Happy-Dorpquiz (2015) kregen we zowaar een cameraploeg van VRT over de vloer en kwam Cath Luyten de quiz mee presenteren! Dit omdat we de opbrengst van de tombola doneerden aan ‘Kom Op Tegen Kanker’. We wisten van niets, tot een half uur voor aanvang van de quiz plots die cameraploeg kwam opdraven… Een leuke verrassing!”

Foto’s: Quinten Van Loon en LW

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook117
Twitter
Follow Me
Tweet