Laatste nieuws:
de-bijzondere-hobby-van-mia-van-doren

De bijzondere hobby van… Mia Van Doren

Met sommige hobby’s ben je opgegroeid, die heb je al vanaf je kindertijd van dichtbij mogen meemaken en later begin je daar zelf ook mee. Dit was ook zo voor Mia Van Doren (75).

Mia Van Doren

“Ik ben geboren en getogen in café De Arabieren”, vertelt Mia, “daar schoot handboog-maatschappij De Arabieren, die nu al 96 jaar bestaat . Ik schoot ook wel eens, maar dat was zomaar, niet dat ik er echt mee bezig was. Mijn vader wel en mijn twee broers toen ze jong waren ook, maar die zijn ermee opgehouden.”

Mia Van Doren

Toen Mia en André in 2000 met het café gestopt zijn, is Mia begonnen met handboogschieten en werd lid van ‘Jonger dan je denkt’. “Ik vind de gezelligheid onder elkaar erg leuk en ook het sportieve bezig zijn. Het is ontspannend en je komt onder de mensen. Het was ook meteen een leuke bezigheid toen we met het café ophielden.” André Van Aert, de man van Mia, speelt bij De Arabieren omdat hij liever ’s avonds schiet.

Mia Van Doren

“Handboogmaatschappij ‘Jonger dan je denkt’ is eigenlijk een mengelmoes van diverse andere handboogmaatschappijen. Het is ontstaan omdat een aantal senioren een activiteit zochten. En dan niet kaarten ofzo, maar iets heel anders. Dat werd dus handboogschieten en onze vereniging bestaat nu ongeveer 25 jaar, maar waarschijnlijk langer.”

“Iedere keer als we gaan schieten op donderdagmiddag, leggen we 1 euro uit. Zo’n acht keer per jaar eten we daarvan met elkaar in de zaal van De Arabieren. Die etentjes zijn dan ook ter ere van de verjaardagen die zijn geweest.”

“Jammer genoeg zijn er niet veel jongeren geïnteresseerd in handboogschieten”, verzucht Mia, “die houden zich liever met andere sporten bezig, zoal tennis of fitness.”

De tafel van de 80'ers, vlnr Corné Van den Bergh, Jos Nelen, Jos Gehysels, Frans Vandenbergh
De tafel van de 80’ers, vlnr Corné Van den Bergh, Jos Nelen, Jos Gehysels, Frans Vandenbergh

Een handboog aanspannen vereist wel wat kracht. Mia spant iedere keer 24 pond aan. Dit zijn dan Engelse ponden, die niet staan voor 500 gram zoals bij ons, maar 454 gram, wat nog een behoorlijke kracht vereist.

Mia Van Doren

Er zijn nog zes handboogmaatschappijen in de omgeving, maar de competities worden hoofdzakelijk tegen De Arabieren gespeeld. Soms ook wel eens ergens anders, maar dat komt niet vaak voor. “Vorig jaar was er een vriendenschieting in Wezel. Daar stond naast de baan een vitrinekast met glas in lood. Iemand schoot en raakte die kast. Gelukkig in het hout en niet door het glas en de pijl stopte bij de achterwand.”

Via het handboogschieten leerde Mia ook haar man André kennen, met wie ze nu alweer zeker vijftig jaar getrouwd is. “André speelde bij ‘Eendracht maakt macht’ in Nieuwmoer. Die bestaat nu nog. André kwam voor een bondschieting bij ons in het café en had mij daar gezien. Een paar weken later was er een bal van de voetbal waar iedereen naar toe ging en zei hij tegen een maat: “Rij mij daar eens naar toe, daar is er eentje die ik aan de haak wil slaan!”

Nog steeds gelukkig getrouwd
Nog steeds gelukkig getrouwd

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook18
Twitter
Follow Me
Tweet