Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Johnny Van Oers

De bijzondere hobby van… Johnny Van Oers

Een groot voordeel van ‘groene vingers’ hebben, is dat je dan zelf veel groente kunt telen. Is het telen van groente ook nog eens je grote hobby, dan ben je altijd voorzien van biologische, gifvrije producten.

Groene vingers

“Het is alweer ruim 30 jaar geleden dat ik begonnen ben met het telen van groente”, herinnert Johnny Van Oers (60) zich, “ik heb groene vingers en tuinier graag. Dat heb ik van thuis meegekregen. Mijn vader had een heel grote hof, waar hij onder andere aardbeien teelde, maar ook ajuinen, boontjes, aardappelen, allerlei kolen, prei, selder, … Eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken. Er werd ook veel door de vogeltjes opgegeten, dus moest hij een vogelverschrikker plaatsen. Een kruis met een jas en pet en zilverpapier of ballonnen. Dat bewoog in de wind en schrok de vogels af.”

1.000 preien!

“Ik heb heel veel van mijn vader geleerd. De eerste keer dat ik groente plantte heb ik 1.000 preien gezet: 55 op een rij. En aardappels om de grond los te maken. Want toen we hier 32 jaar geleden kwamen wonen, was er al heel lang niks meer aan de tuin gedaan. Die eerste oogst is toen goed gelukt en na dat jaar ben ik ook veel meer groente en aardappels gaan telen. Ik lust ook alles, behalve zuurkool.”

Patatten en prei

“Het makkelijkst om te telen zijn patatten en prei. Daar hoef je weinig tot niks aan te doen, buiten putjes graven om ze in te zetten. Qua ziektes van de gewassen, daar heb ik gelukkig vrij weinig mee te maken gehad. Behalve een paar weken geleden, toen had ik buxusrupsen op de bladeren van de kolen. Die heb ik gelukkig allemaal kunnen verwijderen. Drie keer per dag maak ik een ronde door mijn hof en controleer ik alles. De eerste rond doe ik al om zeven uur ’s morgens. Ik breng dagelijks wel twee uur mijn hof door. Als ik iets plant ga ik ’s morgens én ’s avonds met een drietander door de grond tussen de plantjes door. Zo krijgt onkruid geen kans. Dat is moeilijker bij prei, ajuin en selder als die groter worden. Dan worden ze namelijk ook breder en kun je de plant makkelijk beschadigen, dan doe je meer kwaad dan goed. Dan verwijder ik het grote onkruid alleen nog maar handmatig.”

Vissen op witvis

“Vanaf half september/oktober is het werk in de volle grond in de tuin gedaan. Vanaf dat moment geef ik de tuin rust en haal ik ook alleen het onkruid weg als het te erg wordt. En dan heb ik tijd voor mijn andere grote hobby: vissen. Ik vis op witvis: brasem, karper, voorn, zeelt, … Ik doe ook aan wedstrijdvissen, maar dat is nu bijna aan het einde van het seizoen. Dan wijk ik uit naar de diverse kanalen. Dat is ook plezanter: de natuur, de boten die voorbijkomen en je weet nooit wat je vangt. Ga je in een brasemput vissen, dan weet je dat je brasem vangt. Maarbij een kanaal blijft dat een verrassing. Als ik aan het vissen ben kom ik helemaal tot rust.”

Karper van 8 kilo

“De grootste vissen die ik ooit ving waren een karper van een goede 8 kilo en een brasem van 4,5 kilo. Alles wat ik vang zet ik terug, ik neem nooit vis mee naar huis: ik wil dat de visstand op peil blijft. Met vissen ben ik op mijn 13de begonnen. Ik had toen een kameraad die ook viste. Dan ging ik vaak bij hem kijken en hij liet me dan ook proberen een vis te vangen. Toen ik iets ouder werd en uit begon te gaan, heeft het een poos stil gelegen. Maar op mijn 21ste ben ik weer gaan vissen. Later heb ik het mijn 3 zoons ook geleerd. Eén van mijn zoons begon ermee op zijn 7de. Hij is 5 keer viskampioen geweest: 3 keer bij de jeugd en 2 keer bij de volwassenen. Zelf ben ik bij verschillende clubs 9 keer kampioen geweest.”

Dit jaar een mega-oogst radijs!

“Dit jaar bracht één van mijn zonen goedkoop radijszaad mee van een supermarkt. Ik dacht nog: dit wordt helemaal niks, dit zaad is veel te goedkoop. Het is ongelooflijk, maar ik heb nog nooit zo’n overvloedige oogst radijs gehad!”

Foto’s: Thomas Van Oers en LW

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook95
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen