Laatste nieuws:
De Hobby van Iris Denies - Fotografie - Noordernieuws.be - u92

De bijzondere hobby van… Iris Denies

Soms kan een hobby ontstaan omdat je je wilt verdiepen in je eigen onkunde op een bepaald gebied. Iris Denies (36) verdiepte zich in fotografie toen haar tweede zoontje 6 maanden was.

Communie zoon Quinten
Communie zoon Quinten
Intensieve opleiding

“Het lukte me niet om mijn kinderen op de foto te krijgen zoals ik dat wilde”, legt Iris uit, “Of de achtergrond was te scherp, of juist het gezichtje, de kleuren niet levendig genoeg, … Het moest anders, maar ik wist niet hoe ik daar aan moest beginnen. Om meer inzicht te krijgen ben ik een verkorte opleiding gaan volgen bij een fotoclub in Zoersel. Die omvatte 4 intensieve zondagen met 3 theoriedagen. De 4de zondag was praktijkdag met professionele fotografen, die allemaal hun voorkeurscamera en fotospecialisatie hadden. Je werd dus allround ingelicht. Op die dag kregen we de diverse foto opdrachten en de resultaten werden later in de groep besproken.”

Urbex

“Ik vond heel belangrijk te leren hoe ik mijn camera moest gebruiken, zoals de instellingen, sluitertijden, diafragma, … Maar ook mijn inzicht in hoe foto’s te maken werd breder. Het in beeld brengen, een eigen stijl ontwikkelen, niet van die stereotype beelden, zoals iemand die midden in het beeld staat, een stijve houding, … Je leert ook dat je bepaalde voorkeuren hebt voor onderwerpen. Ik zag bijvoorbeeld de voorkeur van andere leden, zoals voor lege gebouwen (urbex). Ik leerde iemand kennen die zich ook met urbex bezig hield en ben een paar keer met hem mee geweest. Het is verbijsterend hoeveel lege huizen, kastelen en gevangeniscomplexen er in de diverse landen zijn. Soms helemaal ingericht, tot en met het speelgoed van kinderen.”

Urbex
Urbex
Urbex
Urbex
Urbex
Urbex
Mensgerichte fotografie

“Toch ben ik me toe gaan leggen op mensgerichte fotografie. Het eerste dat ik als opdracht voor mezelf zag, was de 1ste communie van mijn oudste zoon. Dat wilde ik echt heel goed doen en dat is ook gelukt. Het moeilijkste was hem op de foto te krijgen zoals ik hem zag: lief, vrolijk en speels. Een ander moest dat ook kunnen zien. Dat was moeilijk maar ook weer makkelijk omdat hij mijn zoon is. Ik heb daar heel leuke reacties op gekregen en vriendinnen vroegen me daarna foto’s van hun kinderen te maken. Eigenlijk is het niet zo heel vreemd dat ik een grote voorliefde voor fotografie heb: mijn vader houdt zich er ook mee bezig en ik zal het dus hem geërfd hebben. Ik mag ook altijd spullen van hem lenen, als ik extra materiaal nodig heb!”

Oefenen bij een trouw

“Een vriendin vroeg me om foto’s te maken van haar trouw. Ik ben toen met een iemand die foto’s maakte bij een andere trouw meegegaan. Om te oefenen en mezelf te testen of ik daar klaar voor was. We hadden de afspraak gemaakt dat hij de ‘hoofdfoto’s’ zou maken en ik de details. Zo zouden we elkaar niet in de weg lopen. Met hem heb ik ook de foto’s van de trouw van een collega gemaakt. Hij deed daar het publiek en ik de ringen, de kus, … Tussen de bedrijven door oefende ik ook op het bruidspaar en andere hoofdzaken.”

Evenement met Gers Pardoel

“De foto’s van de trouw van die vriendin zijn heel erg goed geworden. Omdat je elkaar zo goed kent, zie je de ongedwongenheid in de foto’s terug. Nadat ik de afbeeldingen op social media had geplaatst, kreeg ik het verzoek om foto’s te komen trekken van een evenement in Nieuwmoer met Gers Pardoel. Dat was heel spannend, want dat werd mijn 1ste concert- en optredenfotografie. Ik had me van tevoren verdiept in concertfotografie, in verband met de belichting van de lichtshows in het donker. Ik had wel schrik dat ik de artiesten niet goed in beeld zou krijgen. Ze bewegen, het is geen statisch groepje en je wilt de sfeer op het podium goed weergeven.”

Gers Pardoel
Gers Pardoel
Bouwen op een geweldige man

“En zo word ik steeds vaker gevraagd, wat natuurlijk een groot compliment is. Gelukkig is mijn vriend een geweldige man, die altijd de opvang van mijn kinderen met liefde op zich neem, zodat ik me aan mijn grote hobby kan wijden. Ik kan echt gelukkig worden als ik de sfeer en uitdrukking van een bepaald moment van weergeven. Zoals intens geluk, een fonkeling in ogen, …”

De juiste foto op het juiste moment

“Een vriendin heeft 2 dochtertjes. De jongste is een jaar, de oudste 3. Ik had een bord gemaakt met daarop: ‘Sister for sale’. Het oudste meisje hield dat bord vast en de jongste stond ernaast. Op het moment dat ik de foto nam, stak de oudste haar tong uit en de jongste begon net te huilen. Een perfecte situatie voor een geslaagde foto!”

Zusje te koop
Zusje te koop

Foto’s: Iris Denies

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook107
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Supermooie foto’s met net dat tikkeltje meer zonder overdone te zijn. Geweldig.