Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Greet Jacobs

De bijzondere hobby van… Greet Jacobs

Een hobby heeft meestal een oorsprong, maar die is niet altijd te achterhalen. Greet Jacobs (56) verzamelt lucifersdoosjes sinds haar zeventiende, maar als je haar vraagt waarom…

“Ik denk dat ik van prullekes hield.” peinst ze, “Mijn grootmoeder woonde bij ons in en ze had een kast met schuiven op haar slaapkamer. In één van die schuiven bewaarde ze zeepjes, souvenirs, zakdoekjes en andere kleine rommeltjes. Daar mocht ik af en toe in rommelen en dat vond ik geweldig. Ik weet eigenlijk niet wat ik er nu zo leuk aan vind. Het is wel zo dat ik heel erg geïnteresseerd ben in reizen en andere landen en zo’n doosje is een stukje van een ander land. Het is plezant al die verschillende plaatjes en doosjes te zien. Er zijn ook veel exemplaren die op het eerste gezicht hetzelfde lijken, maar als je goed kijkt ontdek je toch diverse verschillen.”

De bijzondere hobby van Greet Jacobs

Eén van de eerste lucifersdoosjes in de verzameling van Greet kwam uit Portugal. “Ik had al een paar doosjes, toen vrienden op huwelijksreis naar Portugal gingen. Ik heb ze gevraagd er eentje mee te nemen, wat het startsignaal was voor mijn verdere verzameling. Want daarna begon iedereen ze voor me mee te nemen en dat gebeurt nu nog.”

“In 1980 heb ik van mijn eerste salaris voor 500 frank de verzameling gekocht van een ouder iemand. Dat was de eerste en laatste keer dat ik er geld voor gaf. Ik denk dat ik nu zo’n 35.000 doosjes en losse etiketjes heb. Maar ook matchboox (luciferdoosjes met een piepklein boekje erin), pennen, kaarsen,… allemaal in de vorm van een lucifer. Ik heb plakboeken met etiketten van doosjes uit China, Nederland, België, Engeland,… Op een paar kleine eilanden na, denk ik dat heel de wereld vertegenwoordigd is in mijn verzameling. Doosjes met afbeeldingen van koningshuizen, dieren, sporters, Olympische Spelen, … Je kan het haast niet verzinnen of het is in mijn verzameling vertegenwoordigd. Mijn eerste verzameling heb ik wegens geldgebrek moeten verkopen aan een Belgische Luciferclub, daar heb ik nu nog spijt van. “

De bijzondere hobby van Greet Jacobs

De bijzondere hobby van Greet Jacobs

“Sommige doosjes zijn heel oud, al weet ik niet hoe oud. Zoals een ijzeren doosje dat uit een schip kwam in Nieuw Zeeland. Of een bakelieten doosje van Ships Lifeboat, ook van een schip. Als ik iets aan wil steken gebruik ik een aansteker, kan ik die niet vinden, dan zoek ik alles af. Ik denk er niet aan om een lucifer uit mijn verzameling te gebruiken.
Ik vind het leuk om door al die kratten te rommelen, om al die schone plaatjes te zien. Mensen nemen ze van over de hele wereld voor me mee, maar ook als ze doosjes of etiketjes op rommelmarkten zien. Ik vind regelmatig enveloppen en zakjes met etiketten en doosjes in mijn brievenbus, soms zelfs van mensen die ik niet ken.”

De bijzondere hobby van Greet Jacobs

“Op mijn 39e verjaardag kreeg ik van vrienden een lucifer van zo’n twee meter lang, die hadden ze de Truyensmatch genoemd. Wat ook heel leuk was: ik heb bij een vriend in de winter in zijn voorraam een vitrine geplaatst met doosjes, dat heeft heel wat aandacht getrokken.”

De bijzondere hobby van Greet Jacobs

“Via via ken ik de Gentse kunstenaar Mugo, die zei tegen me: Ik heb nog een studie van lucifersdoosjes. Die zal ik opzoeken en die mag jij dan hebben. Wat ook gebeurde, ze zijn prachtig!”

De studies van Gents kunstenaar Mugo
De studies van Gents kunstenaar Mugo

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook106
Twitter
Follow Me
Tweet

2 Reacties

  1. Nog veel plezier met je verzameling luciferdoosjes, Greet. Indrukwekkend hoe ge die hele verzameling hebt opgebouwd. Voortaan kijk ik anders naar luciferdoosjes. Wie weet vind ik nog een mooi voor jou.