Laatste nieuws:
6 op de 10 bestuurders houden niet voldoende afstand op de autosnelweg

6 op de 10 bestuurders houden niet voldoende afstand op de autosnelweg

Om te weten of bestuurders voldoende veiligheidsafstand houden ten opzichte van elkaar, heeft VIAS Institute zo’n 4 miljoen personenwagens en 400.000 bussen en vrachtwagens geobserveerd op de autosnelweg. De resultaten waren opvallend. Bijna 6 op de 10 bestuurders houden minder dan 2 seconden afstand tussen zichzelf en het voertuig voor hen. De situatie is beter voor de vrachtwagens, alhoewel ongeveer een derde minder dan 50 meter afstand laat met het voertuig voor hen. Volgend jaar start een proefproject met de bedoeling om na te gaan of het mogelijk is, om net zoals in Duitsland, dit gedrag te controleren met camara’s.

De tweesecondenregel

Het is moeilijk om afstanden in te schatten tijdens het rijden. Gelukkig is er een simpel trucje om te weten of je op een veilige afstand van je voorligger rijdt: tel 2 seconden tussen je voorligger en jezelf.
-Kies een duidelijk herkenningspunt langs de weg, bijvoorbeeld een verlichtingspaal.
-Zodra je voorligger de verlichtingspaal voorbijrijdt, tel je 2 seconden (eenentwintig, tweeëntwintig”).
-Rij jij zelf na die 2 seconden voorbij deze verlichtingspaal, dan rij je op een veilige afstand.
-Ben je eerder dan 2 seconden aan deze verlichtingspaal, dan rij je te dicht achter je voorligger en moet je meer afstand tussen laten.
-Het kan nog simpeler en leuker, door je zangtalent boven te halen! Zing “Last night a DJ saved my life”, dit duurt 2 seconden. Ben je klaar met zingen voordat je zelf de verlichtingspaal passeert, dan rij je op een veilige afsand!

Bron: PZ Grens
Foto: Pxhere

Facebook31
Twitter
Follow Me
Tweet