Laatste nieuws:
Wat gebeurt er met je huis als je sterft maar geen erfgenamen hebt

Wat gebeurt er met je huis als je sterft maar geen erfgenamen hebt?

Heb je je al eens afgevraagd wat er straks met je huis gebeurt als je sterft? Heb je kinderen, dan is de kans groot dat zij het erven. Maar wat als je geen erfgenamen hebt? Wie krijgt het dan?

Erven, hoe zit dat eigenlijk?

“Later als ik sterf, gaat mijn huis naar mijn kinderen.” Logisch, want het erfenisrecht werkt volgens graad en orde van verwantschap. Dat betekent dat als er kinderen zijn, zij op de eerste plaats staan als het gaat om erven. Heb je geen kinderen? Dan wordt er gekeken naar de volgende die het dichtste bij jou staat op de stamboom. Dat zijn dus je broers, zussen, ouders en vervolgens grootouders. Is je broer al overleden maar heeft hij wel kinderen, dan wordt zijn stuk van je erfenis onder hen verdeeld. En wat als al die mensen al overleden zijn of nooit bestaan hebben? Dan klauteren we steeds verder de boom af langs je vaders- en moederskant: ooms, tantes, nichten, neven.

Geen erfgenamen, dus erft de staat mijn huis?

Als er zich geen erfgenamen melden, wie krijgt dan je huis? Behoort dit dan automatisch toe aan de Belgische staat? De staat kan inderdaad in dat geval je huis gaan claimen. Doet ze dat niet en hebben er zich niet tijdig andere erfgenamen aangemeld, dan wordt je huis een onbeheerde nalatenschap. En ‘onbeheerd’ betekent echt onbeheerd: niemand die in je huis woont, je gazon maait, herstellingen uitvoert, een oogje in het zeil houdt … Met andere woorden, niet zo leuk voor je buren of eventuele schuldeisers (hoe zou je zelf zijn). Zij kunnen in dat geval naar de familierechter stappen om een verzoek in te dienen, waardoor het huis onder beheer van een curator komt. Van zodra de staat dan haar vingertje opsteekt, is je huis effectief van haar.

Al eens aan een legaat gedacht?

Geen zin om je onroerende goederen aan vadertje staat te geven? Dan kan je nog altijd kiezen voor een legaat. Bij een legaat laat je je erfenis na aan bijvoorbeeld een goede vriend of kennis. Klein (maar toch wel duur) addertje onder het gras zijn wel de hoge successietarieven die je erfgenaam zal moeten betalen (zo’n 45% à 65% voor de erfbelasting voor onroerende goederen). België zou België niet zijn als er geen manier was om dat te fixen. Namelijk met het duo-legaat. In dat geval stel je in je testament een liefdadigheidsinstelling aan die je erfenis krijgt. Ze krijgt die wel, maar enkel op voorwaarde dat een deel uitkeert aan je vriend of kennis en dat ze de erfenisbelasting volledig op zich neemt. Je vriend moet niets betalen en de instelling houdt er zelf meer aan over dan zonder je erfenis, win-win dus! Zorg wel dat wat de liefdadigheidsinstelling op het einde overhoudt, de moeite waard is. Want als zij op het einde van de rit bijna niets krijgt, zal ze minder geneigd zijn om dit duo-legaat aan te gaan.

Wie kan mij helpen?

De bron van het eeuwige leven hebben we helaas nog niet gevonden. Wil je graag zelf regelen wie je huis straks erft of heb je niet zo’n goede relatie met een van je wettelijke erfgenamen? Dan is een bezoekje aan je notaris zeker de moeite waard. Hij/zij kan je raad geven over hoe je je erfenis kan aanpakken en om eventueel een testament op te maken. Wil je geen testament, dan wordt bij je overlijden gekeken naar orde en graad binnen het erfenisrecht.
-Eventuele kinderen
-Je broers en zussen en ouders
-Je grootouders
-Ooms, tantes, neven en nichten langs vaders- en moederskant tot de 4e graad

Ga dus bij twijfel zeker even langs bij de notaris. Hij of zij kan je met raad en daad bijstaan om je woning na overlijden een juiste eigenaar toe te wijzen.

Bron: Zimmo.be
Foto: Noordernieuws.be

Facebook46
Twitter
Follow Me
Tweet