Laatste nieuws:
Vuurwerktips voor angstige dieren

Vuurwerktips voor angstige dieren

Net als knallende kurken en oliebollen hoort vuurwerk voor veel mensen bij het inluiden van het nieuwe jaar. Maar voor huisdieren betekent het afsteken van gillende keukenmeiden en rotjes veel angst en stress. Met onderstaande tips help je de jaarwisseling ook voor jouw hond, kat, konijn of ander dier prettiger te houden. Let op: elk huisdier is anders, de ene tip zal voor jouw dier beter werken dan de andere.

Vuurwerktips voor honden

Hoe laat je je hond wennen aan vuurwerk?
Je kunt al weken van tevoren vuurwerkgeluiden laten horen in huis, met behulp van cd’s of apps. Zet het geluid niet direct keihard, maar laat je hond langzaam wennen.
Ook geven hondenscholen speciale vuurwerktrainingen voor honden. Begin hier tijdig mee!
Kan ik mijn hond wel uitlaten met oud & nieuw?
Je hond zal zeker zijn behoeften moeten doen. Het is slim om je hond in elk geval aangelijnd uit te laten. Als hij dan schrikt, rent hij niet weg. We raden je aan om je hond na 22 uur ’s avonds niet meer uit te laten.

Mijn hond is bang van vuurwerk en nu?
We geven je graag een aantal tips voor honden die bang zijn van vuurwerk:
-Gedraag je zo normaal en kalm mogelijk. Dat betekent niet dat je je hond moet negeren. Ga om met je hond, zoals je dat normaal ook doet. Zoekt je hond een rustig plekje op? Dan is dat prima. Zoekt je dier gezelschap op (of troost), geef dat dan ook.
-Als je hond dol op eten is, probeer dan zijn maaltijd te verspreiden over de dag, zodat hij zich steeds even kan richten op het eten.
-Het kan ook helpen de gordijnen te sluiten, het licht aan te doen/laten en de radio of tv aan te zetten. Dan vallen de prikkels van buiten wat minder op.
Verder zijn er allemaal leuke spelletjes voor je hond. Hier vind je leuke ideeën om je hond af te leiden.

Straf je hond nooit bij een angstige reactie!

We raden het af om je hond kalmerende medicijnen te geven. In sommige gevallen wordt het dier wel verdoofd, maar blijft het gehoor hetzelfde. Soms wordt het dier zelfs gevoeliger voor geluid. Dan is hij dus nog altijd angstig, maar kan hij er niet op reageren.

Waarom de chipregistratie up-to-date?

Als het goed is, heeft jouw hond al een chip. Let er wel op dat als je verhuist of als jouw hond van eigenaar verandert, je de registratiegegevens moet updaten. Handig als je hond met oud & nieuw bijvoorbeeld per ongeluk losbreekt. Dan is hij herkenbaar en kan hij sneller weer met jou herenigd worden.

Vuurwerktips voor angstige dieren

Vuurwerktips voor katten

Hoe kun je je kat laten wennen aan vuurwerk?
Je kunt al weken van tevoren vuurwerkgeluiden laten horen in huis, met behulp van cd’s of apps. Zet die geluiden niet direct keihard, maar laat je kat langzaam wennen.

Kan mijn kat naar buiten met oud & nieuw?
We raden je aan je katten binnen te houden tijdens de oudejaarsdag en de jaarwisseling. Sluit het kattenluik, maar ook ramen en deuren.

Mijn kat is bang van vuurwerk en nu?
-We geven je graag een aantal tips voor katten die bang zijn voor vuurwerk:
-Gedraag je zo normaal en kalm mogelijk. Dat betekent niet dat je je kat moet negeren, behandel hem zoals je dat normaal ook doet. Zoekt je kat een rustig plekje, laat dat dan zo. Zoekt je dier jouw gezelschap en/of troost op, geef dat dan.
-Als je kat dol op eten is, probeer de maaltijd dan te verspreiden over de dag, zodat hij zich steeds even kan richten op eten.
-Het kan ook helpen om gordijnen te sluiten, het licht aan te doen en de radio of tv aan te zetten. Dan vallen de prikkels van buiten wat minder op.
-Verder zijn er allemaal leuke denkspelletjes voor je kat. Hier vind je leuke ideeën om je kat af te leiden.
-Straf je kat nooit bij een angstige reactie.

Waarom je kat laten chippen?

Mocht je kat plots uit schrik vluchten, dan is het handig als hij goed gechipt is en geregistreerd staat. Zo kun je sneller weer herenigd worden met je kat.

Vuurwerktips voor dieren in het algemeen

Hoe kun je je dier laten wennen aan vuurwerk?
Je kunt al weken van tevoren vuurwerkgeluiden laten horen in huis, met behulp van cd’s of apps. Zet het geluid niet direct heel hard, maar laat je huisdier rustig wennen.

Helpen kalmerende medicijnen?

Wij zijn geen fan van het gebruik van kalmerende medicijnen. In sommige gevallen wordt het dier wel verdoofd, maar blijft het gehoor hetzelfde. Soms wordt het dier zelfs gevoeliger voor geluid. Dan is het dus nog steeds angstig, maar kan er niet op reageren. Als de hieronder beschreven alternatieven niet werken, overleg dan altijd met je dierenarts voor eventuele medicatie.

Hoe leid ik mijn dier af tijdens oud & nieuw?

-Het kan helpen om gordijnen te sluiten, het licht aan te doen en de radio of tv aan te zetten. Dan vallen de prikkels van buiten wat minder op.
-Is jouw huisdier erg op eten gericht? Dan kun je hem ook afleiden door verspreid over de dag voer te geven.

Met oud & nieuw paarden naar binnen?

We raden aan je pony’s of paarden tijdens oud & nieuw niet buiten te laten staan. Binnen is het rustiger.

Meer vuurwerktips

Lees meer over dieren en vuurwerk op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).

Bron: Dierenbescherming.nl
Foto’s: Pixabay

Facebook142
Twitter
Follow Me
Tweet