Vanaf 1 oktober rijden met GPS verplicht bij rijexamen

Vanaf 1 oktober rijden met GPS verplicht bij rijexamen

Wie vanaf 1 oktober zijn praktijkexamen voor rijbewijs B aflegt, zal verplicht een GPS moeten gebruiken. Kandidaat-bestuurders moeten vanaf nu aantonen dat ze zowel kunnen navigeren via verkeersborden als met het GPS-systeem.

Dit nieuwe onderdeel wordt ingevoerd omdat een GPS niet meer weg te denken is uit het verkeer. In Nederland is het rijden met zo’n navigatieapp trouwens al vijf jaar onderdeel van het rijexamen. Tot nu kon je kiezen of je de aanwijzingsborden volgde of je navigeerde met een GPS. Vanaf 1 oktober zal dat verplicht gecombineerd worden. Kandidaat-bestuurders mogen zelf een toestel meebrengen of een app op hun smartphone gebruiken, denk aan Waze of Google Maps, of een exemplaar gebruiken van de rijschool. De smartphone moet natuurlijk wel op een reglementaire manier bedienbaar zijn en moet dus in een houder zitten. Het toestel moet duidelijk verstaanbaar zijn voor de examinator en ingesteld staan in het Nederlands.

Killer in het verkeer

Bij VAB-Rijschool staan ze achter deze aanpassing. Rijden op GPS betekent dat je meerdere malen naar het scherm van je gps kijkt in plaats van naar de weg, wat het een belangrijke vorm van afleiding maakt. En afleiding is nu net één van de killers in het verkeer. VAB-Rijschool gebruikt de GPS nu al tijdens het opleiden van kandidaat-bestuurders. Daarbij drukken ze de leerlingen steeds op het hart, dat ze nog steeds naar de verkeersborden en andere aanwijzingen langs de kant van de weg moeten kijken en niet blindelings mogen vertrouwen op de aanwijzingen van de gps.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook42
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!