Resultaten grootschalige WODCA-controle

Resultaten grootschalige WODCA-controle

Afgelopen weekend namen zowat alle politiezones van de provincie Antwerpen, de federale politie en de federale wegpolitie deel aan een grootschalige WODCA-actie.

In de nacht van zaterdag 19/10 op zondag 20/10 controleerden politieagenten tussen 22:00 en 08:00u in 41 Antwerpse gemeenten en steden op alcohol en drugs achter het stuur en op overdreven snelheid. Ook twee speurhonden en een drugshond werden ingezet.

Resultaten WODCA-snelheidscontroles
2 472 bestuurders werden op snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 285 te snel (11,5 %).

Resultaten WODCA-alcoholcontroles
7 297 bestuurders werden aan een alcoholcontrole onderworpen, waarvan 211 bestuurders een positieve ademtest aflegden (2,9 %). Van de 211 bestuurders die meer dan de toegelaten 0,5 promille alcohol in het bloed hadden, hadden 111 bestuurders zelfs meer dan 0,8 promille in het bloed (of 52,6 %).

Resultaten WODCA-drugscontroles
Bij 35 chauffeurs werd een speekseltest afgenomen. 13 chauffeurs testten positief op de speekseltest. Voor hen volgde er een speekselanalyse.

Ingetrokken rijbewijzen
41 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

Toelichting bij de cijfers van de controlenacht van 19-20 oktober

Gouverneur Cathy Berx: “In de nacht van zaterdag op zondag werd tijdens de provinciale WODCA-actie 2.9% van de gecontroleerde bestuurders betrapt op rijden onder invloed. In vergelijking met de resultaten van de vorige grootschalige WODCA-controlenachten van maart 2019 (2.9%) zien we geen verdere daling, in oktober 2018 blies nog 3.7 % positief.

Het aantal chauffeurs dat te snel reed, blijft helaas meer dan 1 op tien (11.5%). Tijdens de vorige provinciale WODCA-controlenacht van maart 2019 was dat maar liefst 14.6%, in oktober 2018 was dat 9 %. Deze cijfers blijven opvallend en onrustwekkend hoog.

Gouverneur Cathy Berx: “Ik herhaal mijn pleidooi voor nultolerantie. Nog meer controleren om zo de pakkans te vergroten, blijft een absolute prioriteit. Dat geldt ook voor een gecoördineerde aanpak tegen drugs en bestuurders sensibiliseren voor de gevaren van alcohol, stimulerende middelen, afleiding door smartphone en vermoeidheid achter het stuur.

Tijdens de weekendnachten in de periode januari tot en met september vielen er in 2019 5 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. In dezelfde periode in 2018 waren er dat 3, in het volledige jaar 2018 maar liefst 8. Het enige perspectief is en blijft nul slachtoffers. Elk verkeersslachtoffer door een ongeval is er één te veel.”

Voor gouverneur Cathy Berx is het duidelijk: “Gewoon voortdoen op ingeslagen weg en ietwat naïef blijven hopen op een echte kentering en dringende mentaliteitswijziging in het verkeer volstaan niet langer. We moeten de eerlijkheid hebben om dat te durven toegeven. Willen we echt dat zaken ten gronde veranderen, dan zijn er drastischer maatregelen nodig.”

Bron: Provincie Antwerpen
Foto: Pxhere

Facebook31
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!