Laatste nieuws:
Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

Sedert mensenheugenis is het graf van de apostel Jakobus in Galicië een trekpleister voor pelgrims uit het oude continent. De eerste bedevaarders bezochten het graf kort na de ontdekking in 813. Sindsdien verloopt een bedevaartstocht naar Santiago de Compostela – de stad die voor de apostel Jakobus werd gebouwd – langs welbepaalde wegen.

Historische monumenten

Ondertussen hebben al ettelijke miljoenen mensen de tocht gemaakt, maar velen zijn er nooit geraakt. De weg naar Santiago langs de chemins de Saint-Jacques in Frankrijk en de camino de Santiago in Noord-Spanje biedt een schat aan historische monumenten van kunst, cultuur en geschiedenis van onze westerse beschaving. Ook in onze 21ste eeuw trekt jaarlijks een stroom van honderdduizenden pelgrims richting Santiago. Zij komen van overal zowel te voet, per fiets, als te paard.

Nood aan bezinning

De beweegredenen zijn heden ten dage zeker niet altijd meer van religieuze of devote aard, maar nood aan bezinning speelt toch vaak een belangrijke rol. Voor sommigen is het een cultuurhistorische tocht en anderen beleven het als een sportieve prestatie. Drie vrienden uit onze streek, waaronder DF-bestuurslid Marcel Van Hemelrijck, hebben in 2003 de eeuwenoude weg naar Santiago afgelegd per fiets. Het werd een tocht van 2.560 km.

Voorstelling

Een voorstelling van deze pelgrimstocht met foto- en aquarel-projecties, poëzie en proza met eigen verhelderende indrukken op gebied van cultuur-spiritualiteit-sportiviteit, wordt op uitnodiging van het Davidsfonds Essen gegeven op vrijdag 19 april 2024 om 19:30 in de grote zaal van RVT Sint-Michaël, Moerkantsebaan 81 te Essen. Tijdens de pauze wordt een Galicische lekkernij aangeboden.

Praktisch

Bijdrage in de onkosten €8,- euro en €6,- euro voor DF-leden.
Sociaal tarief: €1,- euro.
De opbrengst van deze avond gaat integraal naar sociale kruidenier ‘t Kabaske.
Graag vooraf reserveren door te storten op de rekening van Davidsfonds Essen: BE04 0680 7331 3031.

Info: Marcel Van Hemelrijck, tel. 03 667 51 72

Bron en foto: Davidsfonds Essen

Facebook29
Twitter
Follow Me
Tweet