Laatste nieuws:
Meer respect voor de slak

Meer respect voor de slak?

De slakken in je tuin zijn vaak niet op één hand te tellen. Zeker in deze periode van het jaar zijn er veel te zien. Al glijdend en glibberend scharrelen ze door je tuin op zoek naar voedsel, het liefst jouw mooie plantjes. Maar wist je dat de slak ook heel erg belangrijk is voor jouw tuin en het ecosysteem?

Meer respect voor de slak?

Dat de slak nu zo vaak te zien is, is te danken aan de zachte, natte maanden die we hebben gehad en het wegblijven van vorst. Ideale omstandigheden voor het slijmerige beestje! Ook leggen slakken in april hun eitjes zodat er nu veel kleine slakken uitkomen en op pad zijn.

Opruimer en goed voor het ecosysteem

Veel mensen klagen over slakken en de schade die ze aanrichten, maar ze gaan hier voorbij aan de voordelen van de slak:
-Slakken zijn belangrijk voor het ecosysteem: ze zetten hun voedsel om in voor planten en dieren opneembaar voedsel en vormen zelf een prooi voor dieren, zoals mollen, padden en vogels.
-Slakken woelen de aarde om zodat water beter door de aarde stroomt en er weer zuurstof in de grond komt.
-Sommige slakken eten dood, rottend plantenmateriaal en rotte bladeren, en doen zich tegoed aan ongewenste planten, zoals brandnetel. Zo helpen ze je met het opruimen van de tuin.

Mocht je niet overtuigd zijn, kijk dan eens naar wat voor een fascinerend wezen de slak is. Zo kan de ruwe rasptong – ook wel radula genoemd – meer dan 20.000 minuscule, verhoornde tandjes bevatten! Samen met de zogeheten randplaatjes vormen de tandjes het ultieme schraapgereedschap van de slak.

Egel als slakkenvanger?

Toch kunnen we ons voorstellen dat je niet wilt dat jouw tuin compleet wordt kaalgevreten en dat je op zoek bent naar manieren om de slak op diervriendelijke wijze te weren. Geregeld worden onze opvangcentra gebeld met de vraag of wij een egel kunnen uitzetten in een tuin, zodat die de slakken op kan eten. We zetten egels, die onze zorg niet meer nodig hebben, zo nu en dan uit in geschikte uitzettuinen, maar niet als ‘plaagdierbestrijders’. Natuurlijk kan het zo zijn dat een egel alsnog jouw tuin opzoekt, maar dat zal dan uit eigen beweging zijn. Ten tweede is de naaktslak niet de favoriete lekkernij van egels. Het zal het ‘probleem’ dus niet oplossen. Wat er wél voor kan zorgen dat er minder slakken in je tuin verblijven, lees je in deze vier tips.

Tip 1: Zorg voor obstakels
Slakken houden niet van obstakels, zoals fijngemalen eierschalen, schelpen of grind. Ook koffiedik vinden ze onprettig.

Tip 2: Zaai slakonvriendelijke planten en kruiden
Slakken houden niet van alle planten en kruiden. Onder andere lavendel, akelei, pioenroos, Oost-Indische kers, bieslook en tijm zijn impopulair. Let er wel op dat de planten en kruiden niet giftig zijn voor andere (huis)dieren.

Tip 3: Geef je planten ’s ochtends vroeg water in een zacht seizoen
Zo voorkom je dat de grond vochtig is in de late namiddag of avond, het ideale moment voor slakken om erop uit te gaan.

Tip 4: Raap de slakken op en zet ze verderop uit
Pak de slakken voorzichtig op en zet ze uit in een groene omgeving. Zorg er wel voor dat dit ver genoeg is van je tuin, anders zijn ze binnen no-time weer terug.

Bron: Dierenbescherming.nl
Foto: Pixabay

Facebook42
Twitter
Follow Me
Tweet