Laatste nieuws:
Mantelzorgcafés met info en praatmomenten

Mantelzorgcafés met info en praatmomenten

De vijf gemeentes uit de eerstelijnszone Noorderkempen (Brasschaat, Kalmthout, Wuustwezel, Essen, Kapellen) en de zes erkende mantelzorgverenigingen slaan de handen in elkaar om mantelzorgers beter te ondersteunen. Elke maand, van september 2023 tot juni 2024, kan je in één van de gemeenten van ELZ Noorderkempen een infosessie of praatmoment volgen over interessante thema’s zoals: financiële ondersteuning, bewindvoering en zorgvolmachten, hoe zorg je voor jezelf als mantelzorger, eenzaamheid en nog veel meer. Tijdens de mantelzorgcafés krijg je praktische informatie om de zorg beter te regelen en kan je jouw ervaringen delen met andere mantelzorgers.

Wat is mantelzorg?

Als je zorgt voor iemand uit je omgeving die hulp nodig heeft omwille van ouderdom, (chronische) ziekte, psychische kwetsbaarheid, een handicap of verslavingsproblematiek, dan ben je mantelzorger. Mantelzorg gebeurt niet vanuit een organisatie. Mantelzorg overkomt je meestal. Je rolt erin. Je weet ook meestal niet als mantelzorgerwanneer de zorg zal eindigen. Het is weinig voorspelbaar. Het is dus niet hetzelfde als vrijwilligerswerk, waar je bewust kiest voor een organisatie en taken en je stopt wanneer je dat wil. Mantelzorg kan zingeving en voldoening geven, maar kan ook zwaar zijn. Zorg voor mantelzorgers is daarom onmisbaar.

Mantelzorgcafés met info en praatmomenten2

Infosessies en praatmomenten:

• maandag 25 september: samen en toch alleen – BRASSCHAAT – Vesalius, Prins Kavellei 77
• dinsdag 17 oktober: premies en tegemoetkomingen – BRASSCHAAT – LDC Antverpia, Sint Antoniuslei 95/97
• donderdag 9 november: verhuizen naar een woonzorgcentrum – KALMTHOUT
• maandag 4 december: omgaan met dementie en vergeetachtigheid – WUUSTWEZEL
• dinsdag 23 januari: gedeelde zorg – KALMTHOUT
• maandag 19 februari: wegwijs in zorgplanning (wilsverklaring) – KAPELLEN
• dinsdag 12 maart: online zorgdossier – ESSEN
• dinsdag 23 april: draagkracht en draaglast – ESSEN
• donderdag 6 juni: ouders van kinderen met een zorgbehoefte: financiële insteek – KAPELLEN
• dinsdag 18 juni: bewindvoering en zorgvolmacht – WUUSTWEZEL
Deelnemen is gratis

Meer info over de onderwerpen, de exacte locaties en de manier van inschrijven voor deelname aan de Mantelzorgcafés kan je nalezen in een brochure die je kan downloaden via www.brasschaat.be/sites/default/files/2023-09/brochure%20mantelzorg%202023-2024_B.pdf

MLH

Foto: © Pixabay

Facebook28
Twitter
Follow Me
Tweet