Laatste nieuws:
Luxemburg verbiedt grote hondenshow

Luxemburg verbiedt grote hondenshow

In Luxemburg heeft het ministerie van Landbouw de hondenshow van de FCL (Federation Luxembourgouise) verboden. Het evenement dat in september zou plaatsvinden kan het welzijn van de showhonden onvoldoende waarborgen, zo is te lezen op de website van het ministerie.

Hondenshows zijn slecht voor het welzijn van rashonden

Honden op hondenshows kunnen amper gewoon hondengedrag vertonen. Een hondenshow heeft ernstige implicaties voor hondenwelzijn:
-Het transport over grote afstanden
-De opsluiting in een kooitje
-Het eindeloos borstelen
-Het lopen van de hondenshow zelf
-Harde geluiden
-Veel vreemde honden
-Gedwongen aanrakingen
-Het onnatuurlijk lopen aan een strakke lijn

Al deze factoren veroorzaken veel stress bij de honden. Die stress is duidelijk terug te zien in het afwijkende gedrag van de honden bij de shows.

Hondenshows zijn slecht voor de gezondheid van rashonden

Hondenshows dragen bij aan het vergroten van inteelt binnen een ras. Met een winnende reu wordt veel gefokt. Dat zorgt voor veel nakomelingen en een afname van de genetische variatie. Om te voldoen aan de strenge rasstandaarden worden ook dieren gekruist die (direct) familie van elkaar zijn. Bovendien sluit de rasstandaard honden uit met een afwijkende vachtkleur, haarsoort of lichaamsbouw, waardoor er nog minder honden overblijven voor de genetische diversiteit.

Veel rashonden hebben daarbij last van schadelijke raskenmerken. Mopshonden en Franse Bulldogs hebben het benauwd door de te korte snuit. Duitse Herders kunnen amper nog lopen door de in de rasstandaard voorgeschreven aflopende achterhand. Sommige rassen zijn veel te dik of zo lang behaard, dat het haar continu in de weg hangt.

World Dog Show in de RAI

In Amsterdam in de RAI vindt in augustus de World Dog Show plaats. Meer dan twintigduizend honden komen van over de hele wereld naar de RAI. In navolging van Luxemburg wil Dier&Recht ook een verbod op hondenshows in Nederland, te beginnen met Amsterdam. GroenLinks steunt het voorstel en stelde al eerder vragen aan de gemeenteraad.

Bron: Rashondenwijzer.nl
Foto: Pixabay

Facebook23
Twitter
Follow Me
Tweet