Laatste nieuws:
Hoe veilig is jouw woning

Hoe veilig is jouw woning?

In België worden er maar liefst 130 woninginbraken per dag gepleegd. Dat is enorm veel! Vandaar dat het uiterst belangrijk is om jouw woning goed te beveiligen tegen inbraak. Dit zijn onze 10 tips tegen inbraak.

1. Goede buren maken… goede bewakers

In buurten waar mensen elkaar niet kennen, is het makkelijk voor inbrekers om anoniem rond te lopen en hun slag te slaan. Een goed contact met je buren, in combinatie met een gezonde vorm van sociale controle, is daarom een erg effectieve manier om inbrekers af te schrikken.

Probeer ook zelf een waakzame buur te zijn. Een gezonde dosis nieuwsgierigheid over wat er op straat gebeurt, kan het risico op diefstal verkleinen.

2. Laat niets rondslingeren

De gelegenheid maakt de dief. Leg daarom al je waardevolle voorwerpen (GSM, laptop, etc.) uit het zicht van voorbijgangers. Woon je in een drukke straat en wil je inkijk voorkomen? Dan kan raamfolie een oplossing bieden. Ook buiten laat je beter niets rondslingeren. Werkmateriaal zoals tuingereedschap en ladders kunnen voor inbrekers van pas komen.

3. Geef de indruk dat je thuis bent

Laat niets erop lijken dat je weg bent, zeker niet wanneer je met vakantie vertrekt. Gebruik bijvoorbeeld tijdschakelaars om op onregelmatige tijdstippen de verlichting te laten aangaan. En ook hier kan een goed contact met je buren van pas komen. Vraag hen om je brievenbus tijdig leeg te maken en je rolluiken op en neer te laten. Let er daarnaast ook op wat je allemaal post op sociale media, waar ook inbrekers op zitten.

4. Zorg voor zicht én licht

Zorg ervoor dat je woning zo goed mogelijk zichtbaar is. Van de straatkant achter een grote haag is een woning niet in de gaten te houden. Een open voorgevel (of zijgevels) werken het beste. Ook verlichting met bewegingsdetectie installeren rondom je woning kan inbrekers afschrikken.

5. Beveilig de ramen

Voor je ramen kan je gebruik maken van gelaagd glas. Dat is moeilijk in te slaan en vormt dus een extra hindernis voor een inbreker. Het plaatsen van opbouwsloten of vergrendelbare raamkrukken op de ramen kan ook helpen. Let er verder op dat het raamkader stevig verankerd zit in het metselwerk. Sluit ook telkens alle ramen wanneer je het huis verlaat, ook die van het toilet of de garage.

6. Beveilig de deuren

Voorzie de buitendeuren van een meerpuntsluiting met minstens drie sluitpunten. Check ook of het cilinder van het slot meer dan 2mm uitsteekt. Dit vormt een potentieel inbraakrisico, maar kan verholpen worden met een stevige cilinderbescherming (landschild of rozet). Het is zeker ook de moeite om ervoor te zorgen dat jouw sleutel niet zomaar kan gekopieerd worden. Kies voor een veiligheidscilinder met veiligheidskaart. Een veiligheidscilinder voorkomt dat de dief het slot kan uitboren. De veiligheidskaart verhindert dat iemand je sleutel kan namaken.

7. Beveilig de garagepoort

Sluit de garagepoort altijd als je met de wagen wegrijdt. Heb je een gemotoriseerd exemplaar? Vertrek dan pas als je ziet dat de poort volledig dicht is. Plaats op de garagepoort ook een ophefbeveiliging. Die verhindert dat de poort zo kan opgetrokken worden.

8. Plaats een alarmsysteem

Pas wanneer je voorgaande tips hebt overlopen en uitgevoerd, kan je verder nadenken over de plaatsing van een elektronisch beveiligingssysteem. In het aanbod van alarmsystemen vind je kant-en-klare pakketten in doe-het-zelfzaken of een uitgebreide alarmsystemen bij een professionele erkende installateur. Om het installatiewerk bij een bekabeld systeem te omzeilen, kan je perfect een draadloos alarm (laten) installeren.

Kies je ervoor om een alarmsysteem te installeren, houd dan rekening met het volgende:
Als je niet bent aangesloten op een alarmcentrale, moet je je systeem aanmelden op police-on-web.be Een jaarlijks onderhoud van de installatie en een jaarlijkse validatie van uw contactgegevens zijn wettelijk verplicht.

9. Plaats een videofoon

Als je wil controleren wie er aan de deur staat, nog voor je de deur opent, dan is een parlofoon of videofoon een veiligheidsverhogend toestel. Met een parlofoon kan je zo spreken met de persoon die aan je voordeur of poort staat. Met een videofoon kan je die bezoeker ook op het beeldschermpje zien.

10. Plaats een camera

Wanneer een videobewakingssysteem in werking treedt, is het kwaad al geschied en zijn er al inbrekers binnen. Maar toch kan het een gevoel van veiligheid bieden en inbrekers afschrikken. De technologie rond videobewaking evolueert zeer snel. Laat je daarom goed informeren over de soort bewaking die jij wilt. Houd ook rekening met de camerawetgeving. Op de website www.aangiftecamera.be kan je gratis een aangifte voor camerabewaking indienen.

EXTRA TIP! Wil je het allemaal bevestigd zien door een expert? Laat dan een diefstalpreventieadviseur aan huis komen. Het gaat om een politieman of gemeenteambtenaar die specifiek is opgeleid voor diefstalpreventie. Hij komt gratis op huisbezoek en gaat samen met jou doorheen jouw woning. Hij geeft tips over de te nemen maatregelen. Je kan de adviseur rechtstreeks contacteren via www.diefstalpreventieadviseur.be.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pxhere

Facebook35
Twitter
Follow Me
Tweet