Laatste nieuws:
Hoe je zwembad klaarmaken voor de herfst

Hoe je zwembad klaarmaken voor de herfst?

Natuurlijk kan je voor het onderhoud van je zwembad een contract afsluiten met je installateur. Maar waarom zou je dat klusje niet zelf opknappen? Je bent er enkele uren zoet mee, maar je leert meteen hoe je zwembad in elkaar zit.

Tip: deze instructies gelden voor een vast geïnstalleerd zwembad. Je pvc-exemplaar laat je leeglopen en berg je op tijdens de wintermaanden.

1. Begin op tijd

Zowat het belangrijkste advies van kenners: plan de poetsbeurt op tijd in. Winterweer kan je zwembad beschadigen, want temperatuurdipjes laten je leidingen springen. Die factuur krijg je liever niet in je bus. Als je watertemperatuur onder 12°C zakt, ga je aan de slag. Vooraf voeg je een chemisch reinigingsproduct toe aan je zwembad.

Ben je een fervente zwemmer? Dan zorgt een overkapping ervoor dat je ook in hartje winter baantjes blijft trekken.

2. Reinig water, vaste onderdelen en zwembadrand

Eerst het grove werk: haal bladeren, insecten en grote vuildeeltjes uit het water. Met een schepnet blijf je aan de oppervlakte, een bodemzuiger doet de job in de diepte. Die bestaat in manuele versies, maar kent ook een robotvariant. Jij geniet van een drankje, de zwembadrobot doet de rest!

3. Haal je waterpeil naar beneden

Bij een klassiek zwembad kan je waterpeil een stuk naar beneden, tot onder je skimmers (afzuigpunten) en inspuiters. Die moeten in de winter droog staan. In een overloopzwembad behoud je het waterniveau.

4. Maak filter, skimmers en leidingen leeg

Na de waterzuivering ga je met je randapparatuur aan de slag. Je zandfilter reinig je via een backwash: je laat hem omgekeerd werken zodat het gefilterde vuil dat bovenaan je filter achterbleef, als eerste wordt afgevoerd. Haal je skimmers leeg en sluit ze goed af. Dat kan met piepschuimplaten maar efficiënter zijn gizzmo’s die er mooi op aansluiten.

5. Dek het wateroppervlak goed af

Nu heb je nog een winterzeil nodig. Dat bestaat in alle prijscategorieën. Let op: een winterzeil is groter dan een zomerzeil, dat vooral de watertemperatuur behoudt en vuil opvangt. Voorzie ook enkele winterdrijvers of ijsbrekers, die verminderen het risico op vorstschade bij zeer lage temperaturen.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook16
Twitter
Follow Me
Tweet