Laatste nieuws:

Heb jij al besloten te stoppen met bestrijdingsmiddelen?

Wanneer we praten over gif als bestrijdingsmiddel tegen ongewenst onkruid in onze tuin gaan alle alarmbellen af. Maar bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen om de buxusrups in onze geliefde buxushagen en -bollen te bestrijden, dan gebruiken we die kennelijk toch graag wel.

Om over na te denken

Vogels eten en nemen deze rupsen mee naar hun nest om hun kroost te voeden, dan kan er op de verpakking wel staan dat het biologisch afbreekbaar is, maar we vergiftigen onze tuinvogels op deze manier massaal.

Wat je moet weten over het vergiftigen van de buxusrupsen

Voor wie nog altijd zijn buxus aan het bespuiten is, denk eens na over het volgende: je doodt er niet alleen de buxusrups mee, maar ook vogels, egels etc.

heb jij al besloten te stoppen met bestrijdingsmiddelen

Jonge vogels sterven door vergiftiging

Vorig jaar zag ik op een avond geen beweging meer aan het nestkastje dat bewoond werd door een mezengezin. De volgende dag ben ik even gaan kijken of de jongen al uitgevlogen waren. Maar tot mijn grote spijt lagen de zes jongen dood. Precies die week waren verschillende buren weer heftig aan het spuiten geweest tegen de buxusrupsen, paardenbloemen, bladluizen etc. Die vergiftigde rupsen werden natuurlijk prompt aan de jongen gevoederd, met als gevolg dat alle mezen- en andere jongen sterven. Doe die buxussen toch uit en spuit geen vergif!

Vergiftiging door bestrijdingsmiddelen

De volgende reactie komt regelmatig voorbij: de buxusrups heeft geen natuurlijke vijanden!

Mijn gedachten hierover:

Stel: u bent een insectenetende vogel. U heeft honger en ziet een rups. Zou het u iets uitmaken of hij lichtgroen is met zwarte stipjes of zwart is met groene stipjes?
Stel: u bent een vleermuis, op zoek naar insecten. U ziet niets, maar werkt met sonar. Kunt u de kleine verschillen in kleuren detecteren?
Stel: u bent een rupsendoder (een solitaire wesp), die rupsen verdooft en haar eieren in de rups legt. Vervolgens eten de uitgekomen larven de rups op. Zouden kleurverschillen de larven echt zoveel uitmaken?
Oftwel: ze zien niet wat voor soort rups het is, rupsen zijn voor hen gewoon voedsel.

Neem dit mee in je besluit als je denkt de buxusrups te moeten bestrijden met behulp van bestrijdingsmiddelen

Bron: Tuindingen.be
Foto’s: ©Roel Zuidema

Facebook233
Twitter
Follow Me
Tweet
Zoetwater en zoutwater Aquaria - Brouwers Roosendaal