Goed beschermd tegen diefstal of verlies van ski’s of snowboards

Goed beschermd tegen diefstal of verlies van ski’s of snowboards

Elk jaar zijn honderden toeristen het slachtoffer van de diefstal van hun ski’s of snowboards. De diefstallen worden soms gepleegd door georganiseerde bendes die rondgaan op plaatsen waar ski-uitrustingen zijn opgeslagen. Dit fenomeen is niet nieuw en kan worden tegengewerkt dankzij enkele relatief eenvoudige regels.

Diefstal van ski’s- of snowboards: enkele basisregels

Als u uw eigen materiaal meeneemt, is het mogelijk om het te beschermen:
– door het te markeren (onuitwisbare inscriptie, stickers) of te graveren (graveren met een specifieke code om de identificatie mogelijk te maken als het na diefstal wordt teruggevonden);
– of door het aanbrengen van een antidiefstal- of traceringssysteem (d.w.z. een kleine computerchip waarmee, op basis van de GPS of bluetooth, het object kan worden getraceerd. Het kan ook gebruikt worden om skikledij in een openbare kleedkamer te beschermen).
Het spreekt voor zich dat u altijd waakzaam moet blijven en uw uitrusting op een veilige plaats of onder toezicht moet houden. Hou dus altijd een oogje in het zeil, ook al is de bezochte plek u bekend.
Neem alle documenten mee die bewijzen dat u de eigenaar van de voorwerpen bent (bvb. aankoopbewijs) en ook foto’s van de voorwerpen. Noteer in een notitieboekje het merk, het type model en de herkenbare eigenschappen (bvb. krassen die ontstaan zijn door het gebruik).

Skimateriaal in een voertuig of dakkoffer

-Laat uw skimateriaal niet achter in het zicht van iedereen.
-Als u een dakkoffer gebruikt, zorg er dan voor dat deze een goede vergrendeling heeft. Laat uw uitrusting er alleen achter tijdens uw reis van en naar de skigebieden of wanneer u zich ter plekke verplaatst.

Skimateriaal achtergelaten in het hotel of logement

Gebruik indien mogelijk een safe of laat uw materiaal in een bewaakte of afgesloten ruimte staan.

Skimateriaal dat mee naar buiten wordt genomen

-Hou, indien mogelijk, altijd uw eigen spullen in de gaten of vraag een reisgezel om dit te doen.
-Meng of combineer indien mogelijk uw ski’s zodat ze geen paar vormen. De diefstal van twee verschillende ski’s is niet interessant voor een potentiële dief.
-Gebruik indien mogelijk een stalen anti-diefstalkabel en een hangslot. U vindt dit type materiaal in gespecialiseerde sportwinkels.

Andere tips

-Wees altijd heel voorzichtig op veel bezochte “après-ski-plekken” waar een grote hoeveelheid ski- of snowboardmateriaal wordt uitgestald, nl. bij restaurants, bars of winkels.
-Soms is de verdwijning geen echte diefstal, maar een vergissing van andere skiërs die dezelfde soort ski’s hebben en de uwe hebben meegenomen door “onoplettendheid”. In dit geval is het mogelijk dat ze uw materiaal later terugbrengen.
-Dien onmiddellijk klacht in bij de plaatselijke autoriteiten in geval van diefstal en hou de aangifte bij. Zorg ervoor dat u over alle bewijzen beschikt.

Welke verzekering?

-Als u uw eigen uitrusting meeneemt, controleert u best de voorwaarden van uw gezinsverzekering, diefstalverzekering en aanvullende verzekering. In de meeste gevallen zal het financiële verlies slechts in beperkte mate vergoed worden en een vrijstelling (franchise) inhouden.
-Als u ter plaatse materiaal huurt, zal u een skiverzekering worden voorgesteld. Deze verzekering dekt zowel de diefstal als de schade of breuk van het materiaal. Informeer u naar hetgeen gedekt is, het (soms hoge) bedrag van de vrijstelling en vergeet niet dat u verantwoordelijk blijft in geval van verlies of diefstal.
-Kijk ook met uw reisbijstandsverlener of hij een tussenkomst voorziet in geval van verlies of diefstal (sommige types van reisbijstandscontracten bieden deze dekking), of in geval van vroegtijdige repatriëring.

Bron: Europ-assistance.be
Foto: Pixabay

Facebook16
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!