Laatste nieuws:
Een ongeval, wat nu?

Een ongeval, wat nu?

Hopelijk maak je het nooit mee, maar juist reageren na een ongeval is belangrijk. Dit moet je wel en niet doen na een aanrijding.

Is het altijd nodig om de politie te bellen?

Nee. Als er enkel blikschade is, dan kun je een ongeval zelf afhandelen met de tegenpartij. Vul het Europees aanrijdingsformulier in of gebruik de app Crashform van Assuralia. Ook bij twijfel over wie in fout is, hoef je de politie niet te bellen. De politie spreekt zich niet uit over schuld of onschuld, dat doen de verzekeraars. Je kunt de politie wel vragen om ter plaatse te komen als de documenten van de tegenpartij niet in orde zijn of als je vermoedt dat de tegenpartij onder invloed is van drank of drugs. Je moet de politie wél altijd contacteren als er gewonden of doden zijn. Je moet bij het ongeval blijven tot het formulier is ingevuld of de politie ter plaatse is, anders pleeg je vluchtmisdrijf.

Mag ik de wagen(s) verplaatsen na een ongeval?

Doe eerst en vooral je gele hesje aan. Op auto(snel)wegen is dat trouwens verplicht. Is er enkel blikschade? Neem dan foto’s van de situatie en zet de voertuigen zo snel mogelijk op een veilige plaats volgens de regels van een geparkeerd voertuig. Kunnen de voertuigen niet meer verplaatst worden, plaats dan je gevarendriehoek en gebruik de vier richtingaanwijzers. Zijn er gewonden of doden, laat de voertuigen dan staan tot de politie ter plaatse is.

Wat als de tegenpartij niet aanwezig is?

Ben je bijvoorbeeld tegen een geparkeerde auto gereden, laat dan je persoonlijke gegevens achter en breng de politie op de hoogte van de situatie. Hetzelfde geldt voor als je bijvoorbeeld een verkeersbord, verlichtingspaal of vangrail hebt beschadigd. Doe je dat niet, dan is er ook sprake van vluchtmisdrijf.

Hoe moet ik de hulpdiensten bellen?

Zijn er gewonden of doden, dan bel je uiteraard zo snel mogelijk naar het nummer 112. Blijf rustig aan de telefoon, spreek duidelijk en leg meteen uit wat er aan de hand is. Vermeld de plaats van het ongeval en wees zo specifiek mogelijk: gemeente, straat, huisnummer of de rijrichting. Geef ook mee hoeveel voertuigen betrokken zijn, hoeveel slachtoffers er mogelijk zijn en wat hun toestand is.

Mag ik zelf hulp bieden bij een ongeval?

Ja, maar alleen als je weet wat je doet. Een cursus EHBO is daarom voor iedereen een goed idee. Verplaats slachtoffers niet. Laat ze in hun voertuig zitten, tenzij hun situatie gevaarlijk is wegens bijvoorbeeld brandgevaar. Bij motorrijders moet je de helm oplaten, je kunt eventueel wel hun vizier openen. Geef slachtoffers geen eten of drinken, ook geen water. Blijf praten met de gewonden, zo voorkom je dat ze het bewustzijn verliezen.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook31
Twitter
Follow Me
Tweet