De 5 ergerlijkste collega’s zo ga je ermee om

De vijf ergerlijkste collega’s: zo ga je ermee om

We kennen ze allemaal, die collega’s die geleidelijk aan het bloed onder je nagels vandaan halen. Maar in plaats van je dood te ergeren en te wachten tot de bom eindelijk ontploft, kan je het ook anders aanpakken.

Daarom deze tips om op een goede manier om te gaan met de vijf ergerlijkste collega’s van het kantoor …

1. De chagrijn

Aan deze collega durf je amper iets vragen, uit vrees om serieus afgesnauwd te worden. De chagrijn is altijd slechtgezind en hoor je meermaals diep zuchten, zelfs al gaat het maar om een klein probleem zoals een printer die niet wil afdrukken.

Hoe ga je ermee om?
Wees altijd vriendelijk, optimistisch en laat elke frons of diepe zucht van de chagrijn niet aan je gemoed komen. Het slechte humeur van de chagrijn zal je wellicht nooit kunnen oplossen, maar zorg ervoor dat het je jouw dag niet ruïneert door deze collega gewoon te negeren.

2. De pestkop

Jammer genoeg vertoont een doorsnee werkvloer veel gelijkenissen met de speelplaats van een lagere school. Pestkoppen zijn in ieder bedrijf aanwezig en proberen meestal hun eigen onzekerheid te verbergen door andere collega’s te intimideren. Tegen je baas gaan vertellen hoe lang jouw middagpauze gemiddeld duurt, de pestkop deinst er niet voor terug.

Hoe ga je ermee om?
Ook bij de pestkop is het aan te raden om hem of haar gewoon te negeren. Reageer niet, tenzij het absoluut noodzakelijk is en doe dit dan op een beleefde, korte manier. Als het echt de spuigaten uitloopt, neem je de pestkop best even apart en kaart je de problemen met hem of haar aan. Lost dit niets op, dan stap je best zo snel mogelijk naar je baas.

3. De afhankelijke

Je was zo vriendelijk om die nieuwe collega op zijn of haar eerste dag mee te vragen voor de lunch, maar nu staat deze medewerker iedere middag aan jouw bureau om te vragen waar jullie gaan eten vanmiddag? Dan heb je wellicht te maken met een afhankelijk individu, die zich graag vastklampt aan anderen.

Hoe ga je ermee om?
Tegen de afhankelijke moet je altijd vriendelijk blijven. Deze persoon is immers onzeker en het is vaak niet gemakkelijk om als nieuwe werknemer vrienden te maken. Probeer je geleidelijk te bevrijden uit het verstikkende web van de afhankelijke, door af en toe met andere collega’s te gaan lunchen of te laten weten dat je eigenlijk nog wel veel werk hebt. Introduceer de nieuwe collega ook aan andere werknemers, zodat deze zich ook snel op zijn of haar gemak voelt bij anderen.

4. De babbelaar

De babbelaar begint te pas en te onpas tegen je uit te weiden over verschillende nieuwtjes en gebeurtenissen, ook als je het overduidelijk veel te druk hebt.

Hoe ga je ermee om?
Je kan op allerlei tactvolle manieren laten weten dat je eigenlijk wel veel werk hebt. Je hebt een deadline te halen, of je moet dringend verslag uitbrengen bij je baas, je hoeft zelfs niet te liegen om duidelijk te maken dat je geen tijd hebt voor een babbel. Begrijpt de babbelaar de hint niet? Doe dan rustig verder met je werk en laat zelfs niet af en toe een goedkeurende ‘hmmm’ horen. De babbelaar zal dan uiteindelijk wel verveeld geraken en op zoek gaan naar een ander slachtoffer.

5. De roddelaar

Dankzij de roddelaar worden pikante roddels als een lopend vuurtje verspreid. Jammer genoeg spaart de roddelaar ook jouw privéleven niet.

Hoe ga je ermee om?
Wees steeds op je hoede wanneer je zaken tegen de roddelaar vertelt. Ook wanneer de roddelaar naar jou komt met nieuwtjes over anderen, laat je best vriendelijk weten dat dat eigenlijk jouw zaken niet zijn. Hoe meer afstand je van de roddelaar houdt, hoe beter.

Bron: Jobat.be
Foto: Pxhere

Facebook31
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!