Laatste nieuws:
04-de-hobby-van-corry-verhulst-noordernieuws-be-dsc_1508

De bijzondere hobby van… Corry Verhulst

Een hobby kan om allerlei redenen ontstaan, maar soms kan de aanleiding ook minder plezierig zijn. Corry Verhulst (61) kreeg twaalf jaar geleden een beroerte en raakte eenzijdig verlamd.

“Ik ben toen vier maanden op revalidatie geweest”, vertelt Corry, “een paar collega’s kwamen me opzoeken en namen een pakje kruiswoordraadselboekjes voor me mee. Ik was meteen verkocht.”

Voor die tijd had Corry niet echt een hobby: “Ik had het druk met mijn voltijds baan en mijn gezin. Ik deed wel eens van die legpuzzels met duizend stukjes, maar meer ook niet. Maar de kruiswoordraadsels vond ik meteen leuk. Die bezigheid kwam me in het revalidatiecentrum ook goed uit, want ik kende daar niemand. Nu had ik weer een bezigheid.”

Nadat ze weer thuis was, bleef haar nieuwe hobby haar trekken. “Elke morgen begin ik met het kruiswoordraadsel uit de gazet. ’s Morgens schrijf ik namelijk ook het beste. Als dat af is, ga ik verder met de woordzoekers, sudoku en het cryptogram. Zes in totaal. Ik besteed hier heel de voormiddag aan.”

Voordeel van deze hobby is, dat je hem overal mee naar toe kunt nemen en voor Corry is het handig, dat ze het met één hand kan doen. “Het houdt mijn geest scherp, mijn man is er nu ook mee besmet. We vinden het ook heel leuk om samen aan één puzzel te werken.”

“Cryptogrammen heb ik eigenlijk nog maar pas geleerd. Dat zijn van die puzzels: je ziet het direct of je vindt het niet. Maar ik heb veel geduld en heb me erin verdiept. Het liefst doe ik Zweedse kruiswoordraadsels. De beschrijving van het woord dat je moet hebben, staat namelijk in de puzzel zelf. Je hoeft niet altijd boven- of onderin in de tekst te gaan zoeken.”

Zweeds kruiswoordraadsel
Zweeds kruiswoordraadsel

“Als er een prijs aan verbonden is, durf ik ook wel mee te doen. Onlangs won ik nog een midweek aan het Lauwersmeer in Groningen. Dat was geweldig en we hebben er zo van genoten! Zijn er wedstrijden waar je bijvoorbeeld een iPad mee kunt winnen, dan doe ik niet mee. Daar heb ik niets aan en wil die dus ook niet winnen.”

Ondanks dat kruiswoordraadsels weinig geheimen hebben voor Corry, is dat niet altijd zo geweest. “In het begin gebruikte ik wel woordenboeken, maar veel woorden komen terug, dus die boeken gebruik ik nog maar zelden. Ik doe altijd de driesterrenpuzzels, vijf is me te moeilijk al doe ik ze wel. Als ik het daarbij dan eens niet weet, dan zoek ik het op.”

“Op vakantie is mijn hobby ook zo heerlijk, je zit lekker op een terras, drankje erbij en je zit te puzzelen. Anderen denken dan misschien: nou, dat is ook een gezellig stel. Maar het is socialer dan het gestaar op die mobiele telefoons.”

Je kunt niet altijd alles weten, zelfs Corry niet. “Aardrijkskunde- en geschiedenisvragen, daar ben ik niet goed in. Vroeger al niet. Mijn man is daar veel beter in en die helpt me dan. Op de computer doe ik ook veel kruiswoordraadsels. Ik koop zo’n vier boekjes per maand, waar allerlei puzzels in staan. Omdat de boekjes zo makkelijk mee te nemen zijn, maakte een vriendin een speciaal tasje voor me, waar ik de boekjes, mijn pen en andere dingen in mee kan nemen. Dat hang ik dan over mijn schouder en heb mijn goede hand dan vrij voor mijn wandelstok. Ik kan niet veel meer, maar wat ik kan, probeer ik goed te doen.”

15-de-hobby-van-corry-verhulst-noordernieuws-be-dsc_1519

Verjaardagscadeaus voor Corry verzinnen is makkelijk. “Als ze niet weten wat ze me moeten geven, kunnen ze me altijd een abonnement geven op puzzelblad. Elke maand vul ik wel een compleet boekje. Het is niet alleen een hobby, maar ook een verslaving. Soms als ik naar bed ga denk ik: nog even een puzzeltje, maar het blijft nooit bij die ene. Als het parochieblad binnenkomt, zoek ik meteen de puzzel op en begin er aan. Zo’n groot Zweeds kruiswoordraadsel heb ik in tien minuten gedaan.”

“Als mijn man gaat biljarten, neem ik altijd een boekje mee, al zit ik er niet constant in te schrijven. Ik kom namelijk graag onder de mensen en vind het fijn een babbeltje te maken. Mijn kleindochter van zes ziet me natuurlijk vaak puzzelen en vraagt me al: Oma, hoe moet je dat doen? Ik wil dat ook kunnen!”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook24
Twitter
Follow Me
Tweet