Laatste nieuws:
Programma Kunstmarkt Nispen

Programma Kunstmarkt Nispen

Voor de zevende keer organiseert Stichting Cultureel Nispen de Kunstmarkt Nispen. Deze vindt plaats op zondag 2 juni in de centrum van het dorp. Achter ruim twintig kramen zullen deelnemende kunstenaars hun werk te koop aanbieden. Een aantal kunstenaars zal ook actief bezig zijn en er zijn een aantal nevenactiviteiten.

Met het organiseren van een kunstmarkt in ´De Heerlijckheijd Nispen´ benadrukt Stichting Cultureel Nispen tevens de historische band tussen het dorp en de Antwerpse kunstenaar Peter Paul Rubens. Zijn moeder was eigenaar van een buitenverblijf in Nispen: het verdwenen slotje Moerendaal. Uit bewaard gebleven documenten blijkt dat zij al wist dat Nispen een gemoedelijk dorp was, een prima plek om te leven en een aantal eeuwen later is dat nog steeds het geval! Rubens staat niet alleen synoniem voor uiteenlopende vormen van kunst, maar eveneens voor de stad Antwerpen. Door de eeuwen heen is onze grensregio ook in cultuurhistorisch opzicht beïnvloed door deze Bourgondische stad. Daarom nemen ook Vlaamse kunstenaars deel aan de kunstmarkt.

Jeugdactiviteit, taxatie, optreden en foto-expositie

Om de kunstmarkt zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor bezoekers, worden ook enkele passende nevenactiviteiten georganiseerd. Zo is er een speciale workshop voor de jeugd, organiseren we ‘Kunst of Kitsch’ en is er een optreden. Daarnaast is er ook een foto-expositie te bezichtigen van Fotogroep Nispen. De entree voor alle programmaonderdelen is gratis!

Locatie en tijd kunstmarkt

De Kunstmarkt Nispen vindt plaats in en rond het openluchttheater, Sprengepad 2 tussen 10:00 en 17:00. Op het parkeerterrein bij de Turftuin staan de kraampjes waar kunstenaars hun werk te koop aanbieden. De workshop voor de jeugd is bij de kraampjes te vinden en loopt vanaf 11:00 tot 17:00. ‘Kunst of Kitsch?’ en het muzikaal optreden vinden plaats in het openluchttheater.

Meer informatie overige programmaonderdelen

Workshop
De jeugd heeft op de kunstmarkt gelegenheid om tussen 11:00 en 16:00 gratis mee te doen aan een workshop. Met allerlei materialen kun je dan een hanger maken in de vorm van een gekleurde vis. De workshop wordt verzorgd door Ineke Hello.

Kunst of Kitsch?
Tijdens de kunstmarkt kun je in het openluchttheater tussen 11:00 en 12:00 uur en tussen 12:00 en 14:00 uur maximaal drie meegebrachte voorwerpen per persoon gratis laten taxeren door Jan-Willem Ruyten, registertaxateur kunst, antiek en inboedelgoederen. Je moet je wel vooraf aanmelden indien je iets wilt laten taxeren. Je kunt dit doen tot en met vrijdag 31 mei door het sturen van een e-mail naar: taxatiekunstmarkt@cultureelnispen.nl. Bij de aanmelding kun je ook aangeven naar welk tijdsblok jouw voorkeur uitgaat. Deelname en indeling vindt plaats op volgorde van aanmelding.

Vocal Group Nouveau
Vocal Group Nouveau uit Roosendaal bestaat uit 12 enthousiaste zangeressen die een afwisselend repertoire brengen. Ze zingen jazz- en popnummers onder (bege)leiding van Allison Zink op de piano. Nouveau treedt op tussen 14:30 en 15.00 en tussen 15:30 en 16:00.

Foto-expositie
De expositie van Fotogroep Nispen is te bezichtigen in een lokaal van basisschool De Linde, Dorpsstraat 71 en is gemakkelijk vanaf de kunstmarkt te bereiken. De ingang is namelijk aan de achterzijde van het schoolgebouw en wordt met borden aangegeven. Tijdens de expositie kan je ook mee doen aan een leuke zoekopdracht. Je kunt de expositie bezoeken tussen 10:00 en 17:00.

Over Rubens

Pieter Paul Rubens (1577 – 1640) was een van de veelzijdigste en invloedrijkste kunstenaars van zijn tijd. Met zijn vlot geschilderde, kleurrijke schilderijen werd hij beroemd door heel Europa. Hij schilderde portretten, landschappen en historiestukken, maar ontwierp ook sculpturen, wandtapijten en titelpagina´s. Rubens moeder, Maria Pijpelinckx, was eigenaresse van het kasteeltje Moerendaal bij Nispen. Na haar dood werd Rubens broer Filips eigenaar. De restanten van het slotje zijn nog steeds in de bodem aanwezig.

Meer weten?

Aanvullende vragen of opmerkingen met betrekking tot de Kunstmarkt Nispen? Neem dan contact op met onze stichting via het e-mailadres: info@cultureelnispen.nl of kijk op www.cultureelnispen.nl. Daar is meer toelichting op het programma te vinden en plaatsen we ook de meest actuele informatie.

Bron: Stichting Cultureel Nispen
Foto: Corné Uijtdewilligen

Facebook14
Twitter
Follow Me
Tweet