Laatste nieuws:
De Hobby van Helena (Letje) Schoutens - Noordernieuws.be

De bijzondere hobby van… Helena (Letje) Schoutens

Als je het over een diversiteit van hobby’s hebt, dan heb je het over Helena Schoutens (55). Als docente Engels bracht ze vele bezoeken aan Engeland, waar veel van haar passies zijn ontstaan. Bovendien wist ze van één van haar hobby’s ook nog eens haar werk te maken.

Flora en fauna

“Mijn ouders hadden een grote liefde voor de flora en fauna”, vertelt Helena. “Die liefde heb ik van hen geërfd en ontwikkelde zich verder tijdens mijn bezoeken aan Engelse tuinen en cottages. Ik heb dit kunnen combineren met mijn ander grote hobby: De Theetuin. Ik vind het geweldig om op een mooie dag mensen te zien zitten, tussen alle bloemen en planten, terwijl ze genieten van thee, koffie of iets sterkers. Dan heb ik het helemaal naar mijn zin.”

04 De Hobby van Letje Schoutens - Noordernieuws.be

Antiek serviesgoed

“Op dagen dat het niet te druk is, vind ik het echt leuk om antiek serviesgoed te gebruiken, precies zoals je in de cottages in Engeland kunt vinden. Op drukke dagen gaat dit natuurlijk niet.
Ook ben ik ben altijd op zoek naar mooie, oude koppen en schotels. Dus als er mensen zijn die er vanaf willen en dit lezen….. Het zoeken naar serviesgoed kost erg veel tijd, tijd die ik in de zomerperiode gewoon niet heb.”

12 De Hobby van Letje Schoutens - Noordernieuws.be

Koffie- en theepotten

Binnen in de zaak staat de opvallendste verzameling: Helena’s koffie- en theepottencollectie. “Die is ooit ontstaan doordat klanten regelmatig als geschenk een pot van porselein voor me meebrachten. Vaak in combinatie met een melkkannetje of een suikerpot en Engels bloemdesign, wat ik zo mooi vind. Is het een exemplaar dat er nog niet bijstaat, dan zoek ik daar een mooi plekje voor.”

15 De Hobby van Letje Schoutens - Noordernieuws.be

Herkomst

“In het begin zat er in elke pot een briefje met de naam van de gulle gever. Maar die zijn bij het afwassen van de potten, wat iedere keer een enorme klus is, verloren gegaan. Van de meeste potten weet ik de herkomst nog wel. De mensen weten hun pot ook snel zelf terug te vinden. Al zijn het er nog zoveel, ik verkoop ze niet en ze gaan gelukkig ook maar zelden kapot. In de zomer staan er ook altijd een aantal theepotten en andere attributen in de Theetuin. Maar dan alleen op beschutte plaatsjes en vanzelfsprekend ook uit de wind.”

05 De Hobby van Letje Schoutens - Noordernieuws.be

Vele soorten thee

“Op doordeweekse dagen is er keus uit vele soorten thee: biologisch, fair trade en thee met allerlei verse kruiden uit de tuin. De kruidencollectie die ik zelf opkweek wordt ook steeds uitgebreider. Ik werk niet op de Chinese manier, maar op de Engelse: cosiness comes first (gezelligheid komt eerst).”

03 De Hobby van Letje Schoutens - Noordernieuws.be

Theesommelier

“Ik leer graag nieuwe dingen en ben bezig met een opleiding tot theesommelier. Dat is weer eens wat anders dan wijnsommelier. Stilstand is achteruitgang, dus ik breid mijn kennis graag uit.”

Kruidenverzameling

“Vorig jaar ben ik begonnen mijn kruidenverzameling uit te breiden. Ik ben altijd op zoek naar speciale soorten en lees graag over de werking ervan. En geloof me, je raakt nooit uitgelezen!
Je hebt er ook heel grappige soorten bij, zoals het colakruid, het kauwgomballenkruid en het eeuwig levenkruid. Maar er zijn er natuurlijk nog veel en veel meer. Ook heb ik de diverse soorten munt, dat is in de zomer erg lekker in de thee.”

02 De Hobby van Letje Schoutens - Noordernieuws.be

Favoriete planten

“Er staan ook allemaal potten met tropische planten buiten op het terras. Die moeten in de winter naar binnen, wat een heel werk is. ‘In de zomer een lust, in de winter een last’, verzucht ik altijd. Ze worden dan in een ruimte geplaatst die net boven het vriespunt wordt gehouden en waar genoeg licht en frisse lucht is, dit om ziektes te voorkomen. Mijn favoriete planten zijn hosta’s, fuchsia’s (zulke dankbare planten!) acers (in de achtertuin) en rozen. Vooral rozen die zo heerlijk geuren.”

11 De Hobby van Letje Schoutens - Noordernieuws.be

Jugendstil / Art Nouveau

“Naast bloemen en planten heb ik nóg een grote hobby: de kunststroming die van het Victoriaanse tijdperk naar de Art Nouveau loopt, van rond 1900. De sierlijke, florale Jugendstilmotieven in meubilair, decoraties, serviesgoed, kleding, sieraden, glaswerk, … daar word ik helemaal blij van. Victor Horta, Henry Van de Velde, William Morris, Emile Gallé en Gaudi, allemaal vertegenwoordigers van de Art Nouveau en mannen naar mijn hart.”

10 De Hobby van Letje Schoutens - Noordernieuws.be

Architectuur

“Ik heb al heel wat kilometers afgelegd om architectuur met eigen ogen te bewonderen en heb vele tentoonstellingen mogen bezoeken. De edele houtsoorten, het vakmanschap, het prachtige smeedwerk, glas in lood, ik kan er uren naar kijken en er over praten. In de tuin achter het gebouw, een terrein dat niet toegankelijk is voor publiek, staan ook prachtige bomen en planten. Om ervoor te zorgen dat die ook bekeken en bewonderd kunnen worden, is er eind juni een opentuin dag voor de geïnteresseerden.”

Winterseizoen

In de winter doe ik de dingen waar ik tijdens het zomerseizoen niet aan toe kom. Naast het dagelijkse werk, wat natuurlijk gewoon doorgaat, hou ik mij bezig met lezen en schrijven,
opzoek- en vertaalwerk en het plannen en organiseren van de zomerevenementen.
En regelmatig even een dagje er tussenuit. Vervelen staat niet in mijn woordenboek!

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook70
Twitter
Follow Me
Tweet