Laatste nieuws:
Extreme warmte, zon in overvloed, verzorg jezelf en anderen goed

Zon in overvloed, verzorg jezelf en anderen goed

De zomer is fantastisch, maar extreme warmte kan gevaarlijk zijn. Jaarlijks sterven er nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken. En daar wil de Vlaamse overheid met het initiatief Warme Dagen iets aan doen.

Ook jij kan helpen!

Ken je alleenstaande ouderen of zieken? Of denk je dat er mensen van die kwetsbare groep in je straat wonen? Ga dan op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende drinken. Ga jij om met baby’s, jonge kinderen of dieren? Zorg er dan voor dat ze voldoende drinken en laat ze NOOIT achter in een geparkeerde auto (ook niet voor een paar minuten).

Preventie

Extreme warmte kan gevaarlijk zijn. Maar met de onderstaande tips beperk jij de kans op gezondheidsproblemen op warme dagen voor jezelf én anderen tot een minimum! Zorg dat je altijd water bij je hebt, smeer zonnecrème, drink méér dan gewoonlijk, vermijd de zon en zoek koele plekken op, bewaar inspanningen voor de koelere momenten van de dag, koel je lichaam af met een lauwe douche of een voetbad, draag een hoofddeksel, verlucht je woning als het buiten koeler is dan binnen, benut je zonnewering (bv rolluiken, luifels, gordijnen) maximaal, beperk het gebruik van apparaten die warmte produceren (bv fornuis, oven, computer).

Twijfel? Bel onmiddellijk een arts

Banale symptomen als hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste tekenen zijn van ernstige problemen. Blijf dus alert! Voel jij je niet lekker op een heel warme dag? Drink meteen meer water, zoek een koele plek op en rust. Bij twijfel bel je onmiddellijk je arts.

Kenmerken

Reageer jij of iemand anders abnormaal (braken, overvloedig zweten, kortademigheid, verwardheid, bewustzijnsverlies, hoge lichaamstemperatuur, verhoogde hartslag) op de warmte? Waarschuw onmiddellijk de spoeddiensten (112), koel de persoon zo goed mogelijk af en pas eerste hulp toe als dat nodig is.

Meer info: www.warmedagen.be

Bron: gemeente Wuustwezel

LS

Facebook11
Facebook
Twitter
Visit Us