Zogenaamde dierenvriend deelt te jonge kittens uit op caféterras2

Zogenaamde dierenvriend deelt te jonge kittens uit op caféterras

Open brief van Marina Hendrickx en Santy Demento, Kattenasiel/opvang De Poezemoeders Zwerfkattenproject Turnhout vzw.

Kittens op caféterras uitgedeeld

Afgelopen zondag zijn er op een terras, op de Grote Markt te Turnhout, tien kittens uitgedeeld. Tien kittens, in de leeftijd van vier tot vijf weken!! Deze kittens gingen normaal na telefonisch contact met ons asiel in opvang komen. Tien doodsbange kittens, in een doos gepropt, dan in een kofferbak gestoken en gratis weggegeven en rondgegaan in grijpgrage handen van mensen die niet konden wachten op een kitten. Te jonge kittens, die amper zelfstandig kunnen eten! Tussen pot en pint, nog een paar leuke selfies maken op een koud terras om dan te posten op facebook, gestoken in de jassen, lachen en gieren en drinken,… Terwijl die kleintjes niet weten wat er allemaal gebeurt!! Als asiel staan we verstomd van zoveel domheid, zoveel egoisme en het spelen met het leven van jonge, onschuldige katjes.

Veel te jong om weg te geven!

Aan de uitdeler: wij hebben nu wel het idee, en zijn er bijna zeker van, dat u de katjes met voorbedachte rade bent gaan ophalen bij uw moeder die ons gebeld had voor hulp. U had namelijk een lijst met mensen die een katje zochten. De rest is dan uitgedeeld aan degenen die er op dat moment nog eentje wilde. U hield bij hoog en laag vol dat u toch zo’n ‘grote dierenvriend’ bent en het met goeie bedoelingen allemaal hebt gedaan. Wel mijn beste, indien u toch zo’n grote dierenvriend bent, dan had u ook geweten dat deze katjes veel te jong waren om al weg te geven. Dat deze katjes nog intense verzorging nodig hebben, dat er een vermoeden is van beginnende niesziekte en zou u ook de wetgeving hebben gekend. Ik hoop mijn beste, dat u genoten hebt die zondag van uw ’15 minutes of fame’ en misschien ben je een paar keer nog extra getrakteerd door de mensen waar je een katje aan gegeven hebt. Misschien kunt u dit binnen een paar weken nog eens doen, want over de moederpoezen weten we niks. Zijn die nu steriel of niet? Maar ach, niet getreurd, binnenkort kunt u weer eens genieten misschien van de sensatie en de selfies met de kleintjes tussen pot en pint. We kunnen het echt niet snappen, dat u, grote dierenvriend, dit heeft laten gebeuren. Katjes laten rondgaan op een koud terras, als een potje borrelnootjes, in grijpgrage handen, misschien nog in de handen van dronken mensen die eens stoer willen doen… Wordt dit de nieuwste trend misschien in coronatijden? Drie pinten drinken, een gratis kitten?? We zijn boos, gefrustreerd en verdrietig, ja dat mag u zeker weten. Als asiel staan we dag en nacht klaar, we krijgen hoopjes ellende binnen waar we voor knokken om hun levens te redden en dan gaat u mijn beste, met een grote glimlach kittens liggen uitdelen op een terras?? Terwijl we klaarstonden om deze hummeltjes op te vangen en te verzorgen? U lacht ons gewoon uit in ons gezicht, u de stoere dierenvriend!

Zulke jonge kittens hebben nog verzorging nodig!

We kunnen alleen maar hopen, in uw geval, dat het verstand komt met de jaren. Aan de mensen die een katje zondag hebben gehaald: wij begrijpen best dat u zo graag een kitten wilt en dat het nu op dit moment ‘moeilijk’ is om eentje te vinden. Maar indien u wat opzoekwerk had gedaan en tenminste nog wat geduld had gehad, dan had u geweten dat nu de kittens geboren worden, gevonden worden en deze nog verzorgd moeten worden door hun mama of door een opvang die er kennis van heeft. Dat vanaf half juni de eerste kittens klaar zijn voor adoptie en de juiste leeftijd hebben om weg te mogen, dat deze dan ook volledig wettelijk in orde zijn en getest zijn. U hebt nu een gratis kitten mee, een kitten van amper vijf weken. Een kleintje dat niet weet wat er gebeurt, die misschien al getraumatiseerd is door de handelingen op het terras. Die misschien ziek is… Maar ach, jullie hebben dat felgegeerde kleintje. Want via een asiel moet je toch soms zo lang wachten en vooral betalen he!!!

Zogenaamde dierenvriend deelt te jonge kittens uit op caféterras

Voorbereid op de kosten?

Wij kunnen alleen maar hopen dat u er goed voor gaat zorgen, dat u er mee naar de dierenarts gaat en, zoals de wet het voorschrijft, in orde laat maken en dat deze kleintjes niet gedoemd zijn tot het nog produceren van een nestje of sterven. Wij hopen ook dat u zondag ten volle hebt genoten op dat terras, met je kleintje in je jas, nog eentje drinken om dan naar huis te gaan. Wij hopen ook dat u de nodige financiën opzij hebt gezet om je kleintje te voeden, verzorgen, medische behandelingen en te testen op aids en leucose. Op de foto bijgevoegd hebt u een indicatie wat dit allemaal ongeveer kost om een gezond en blij katje te hebben. En dit terwijl u in een asiel tussen de 150 – 175 euro betaalt voor een kitten die steriel is, gechipt, ingeënt is, ontwormd en ontvlooid is, getest op aids en leucose, de juiste voeding/pap heeft gehad en extra medische handelingen indien nodig. Vraag gerust eens na bij een dierenarts wat dit alles u als particulier gaat kosten!!

Het is een jong leven, zorg ervoor!

Maar ondanks alles wat er die zondag gebeurd is, staan we nog steeds klaar voor u en de katjes. Indien u toch tot het besef komt dat de verzorging te zwaar is of een fout hebt gemaakt, kunt u ons zeker bellen. We staan klaar om het kleintje op te vangen. En mits samenspraak kan u nadien deze nog adopteren.
We weten ook dat we hierop veel reactie gaan krijgen. Positief en negatief. En dat sommige mensen het beter gaan weten en ons gaan veroordelen. Aan deze mensen kunnen we alleen maar zeggen, u mag gerust eens een weekje meedraaien en meebeleven hoe we vaak vechten tegen de bierkaai (om in cafétermen te blijven!). We kunnen alleen maar hopen dat zoiets niet meer gebeurt en dat u, als nieuw baasje, de juiste beslissingen neemt over het jonge leven van je katje die je zondag hebt meegenomen.

Foto: Pixabay

Facebook364
Facebook
Twitter