Laatste nieuws:
Zo wordt je paspoort gestolen op reis

Zo wordt je paspoort gestolen op reis

In een internationale database van inlichtingenorganisatie Interpol staan maar liefst veertig miljoen paspoorten geregistreerd als vermist. Paspoorten doen het dan ook goed op de zwarte markt. Wil jij je identiteit voor jezelf houden? Houd dan rekening met deze 4 meest voorkomende paspoortscams.

1. De broekzak-truc
Ze noemen ze niet voor niets zakken-rollers. Voor dieven vormt een paspoort in een achterzak een eenvoudige prooi. Hoe drukker de omgeving, hoe meer risico je loopt.

Veiligheidstip: Als je niet in de markt bent voor een ‘sexy’ buideltasje, is een paspoorthoesje of -portemonnee misschien iets voor jou. Zulke hoesjes maken de cover en nationaliteit van je paspoort van buitenaf onherkenbaar. En vaak zitten er ook gleufjes in voor je overige passen en extra geld. Gebruik de paspoorthoes echter nooit als reguliere portemonnee, want ook deze zijn gewild.

2. De bots-truc
Wij hebben het wel eens gedaan, en jij vast ook: je paspoort en andere eigendommen op tafel leggen in een restaurant als je je stoel uitschuift. Of deze: je paspoort bovenop je koffer laten rusten als je naar het grote informatiebord met vertrektijden en -gates staat te gapen. Niet? Wedden dat je dan wel eens je paspoort van je af hebt geschoven op de hotelbalie tijdens het inchecken in een hotel. Wat we proberen te zeggen is dat je paspoort voor het oprapen ligt zodra je je ogen er vanaf neemt. Er hoeft maar iemand tegen je tafeltje of bagage te ‘botsen’ of met een ‘dringende vraag’ aan de balie te komen staan en je paspoort is weg. Geloof het of niet, ouderwetse en soms zelfs komische manoeuvres als deze zijn aan de orde van de dag, zo blijkt uit aangiftes van paspoortdiefstal.

Veiligheidstip: Plaats je paspoort altijd vóór je neus. En alleen als ernaar gevraagd wordt. Is het document niet meer nodig? Stop het dan onmiddellijk weer op een veilige plek.

3. De vermomming-truc
Hoewel het in grote delen van Europa niet meer nodig is zal je bij andere grensovergangen je paspoort gewoon nog moeten laten zien. Je krijgt dan te maken met douanebeambten en agenten in uniform. Het lijkt wederom iets uit een film, maar er wordt regelmatig aangifte gedaan van paspoortdiefstal door iemand die zich voordeed als douanemedewerker maar dat niet echt was. Vooral in ontwikkelingslanden.

Veiligheidstip: Wees altijd op je hoede en geef je paspoort niet zomaar weg. Let er daarom op dat anderen óók worden gecheckt door de agent in kwestie, dat naam- en functielapjes zichtbaar zijn en dat hij uitsluitend naar je paspoort en foto vraagt. Voel je nattigheid, maar weet je niet hoe je het aan moet kaarten? Vraag dan of de check (of het verhoor) in het dichtstbijzijnde politiebureau plaats kan vinden.

4. De knoei-truc
Ook dit klinkt te flauw om waar te zijn: een voorbijganger die ‘per ongeluk’ met zijn drankje tegen je aan loopt en knoeit. Terwijl jij je bekommert om de vlek in je shirt, slaat de behulpzame dief toe. De meeste paspoortdieven werken echter in paren. Het kan dus best zijn dat zijn handlanger het daadwerkelijke klusje uitvoert.

Veiligheidstip: Als jij de pech hebt om getorpedeerd te worden, wijs enige hulp dan af, concentreer je op je bezittingen en loop weg. Want hoe vaak gebeurt het nu dat er écht iemand per ongeluk een flesje drinken over je heen giet …?

Bron en foto: Columbus Magazine

JH

Facebook9
Facebook
Twitter
Visit Us