Laatste nieuws:
Zo maak je je tuin lenteklaar

Zo maak je je tuin lenteklaar

Het is tijd om je tuin klaar te maken en voor te bereiden op de aankomende lentedagen! Maar waaraan begin je nu eerst? Wij zetten de klussen voor je op een rij.

Gazon

Wie tuin zegt, zegt eigenlijk gazon en gras. Het is belangrijk om je gazon te verticuteren, zeker als deze al enkele jaren meegaat en veel mos bevat. Dit doe je met een verticuteerhark of een machine om gemotoriseerd te verticuteren te huren. Opgepast, dit mag, net als grasmaaien, niet gebeuren wanneer het gras nat is. Na het verticuteren kun je je gras een eerste keer maaien, maar rijd het niet te kort af (5 à 7 cm is ideaal) zodat het voldoende kan herstellen. Daarna is het tijd om je gazon goed te bemesten zodat de grond voldoende voeding opneemt voor de komende maanden. Hiervoor kun je best mestkorrels of natuurlijke mest of compost gebruiken. Eventueel kun je ook nog een beetje gras bij zaaien om een mooi groen tapijt te verzekeren tijdens de komende lentemaanden.

Zo maak je je tuin lenteklaar2

Bloemen en planten

De tweede factor waaraan je denkt als je je tuin voor de geest haalt, zijn de bloemen en planten. Als je meteen een voorjaarsgevoel wil creëren kun je volop voorjaarsbloemen planten in de tuin. Denk maar aan viooltjes, tulpen en narcissen. Het is geweten dat je bloembollen best tijdens het najaar plant, maar je kunt ze ook tijdens het voorjaar in de grond steken. Al zullen je bloemen dan wel wat later verschijnen en is er het eerste jaar geen garantie op perfecte bloei.

Wat betreft planten is het belangrijk om alle dode bloemen en takken weg te snoeien van bomen en struiken wanneer je dat nog niet hebt gedaan tijdens het najaar. Sommige planten moeten ook twee keer per jaar gesnoeid worden en zijn dus ook in het voorjaar weer aan een knipbeurt toe. Verder is het belangrijk om al het onkruid te verwijderen, zodat je planten voldoende ruimte hebben om te groeien. Om dit laatste te garanderen, check je best ook even of sommige planten niet aan verpotting toe zijn naar een ruimere pot.

Zaaien

Voor de fans van een moestuintje, een kruidentuin of bloemen is dit het moment om te zaaien. Maar opgelet! Vermits het nog kan vriezen in maart begin je best met zaaien in een kas of binnen in een pot op de vensterbank. Kijk goed na op de verpakking van je zaadjes welke moment ideaal is.

Na deze klusjes kun je ook stilaan de tuinmeubels bovenhalen, zodat je op en top kunt genieten van je prachtige tuin. Laat de lente maar komen!

Bron: Zimmo.be

Facebook18
Facebook
Twitter