Laatste nieuws:
Zo maak je je huis zorgeloos voor mensen met een beperking

Zo maak je je huis zorgeloos voor mensen met een beperking

Ongeveer een derde van de Belgische bevolking heeft te maken met een beperking en voor hen is het niet altijd gemakkelijk om dagelijks te functioneren. Ook in huis kan van kamer naar kamer gaan een heus hindernissenparcours worden. Daarom zijn sommige aanpassingen in huis een must.

Heb je mensen binnen je gezin, familie of vriendengroep die een beperking hebben? Met deze aanpassingen in en rondom het huis, maak je het dagelijks functioneren voor hen een stuk eenvoudiger én veiliger.

Rondom het huis

Maak de weg naar de voordeur vrij en vlak
Voor mensen met een beperking moet het eerst en vooral mogelijk zijn om het huis te betreden. Hoge opstapjes, een moeilijk wandelpad of een trappengang tot aan de voordeur kunnen daar al een eerste obstakel zijn. Het is dus belangrijk dat minstens één weg naar de ingang een vlakke weg is.

Zichtbaarheid voor hulpdiensten
Is je huisnummer zichtbaar ’s nachts en bij barre weersomstandigheden? Deze tip is niet alleen relevant voor mensen met een beperking. Weet dat hulpdiensten snel eerste hulp moeten kunnen toedienen en dus meteen de weg naar je huis willen vinden.

Deuren, lichten en trappen

Voldoende licht
Een van de belangrijkste factoren om je huis veilig te maken voor mensen met een visuele beperking is ervoor zorgen dat de ruimtes voldoende verlicht zijn. Daarnaast moet men zonder problemen de lichten kunnen bedienen, dus moeten er voldoende schakelaars aanwezig zijn.

Deuren met een handvat
Deuren met een handvat zijn daarnaast ook gebruiksvriendelijker dan deurknoppen, omdat velen niet altijd evenveel kracht in hun handen hebben.

Een traplift voor mensen met beperkte mobiliteit
Wie geen trappen kan te doen, hoeft niet meteen in paniek te zijn. Een traplift brengt mensen met een mobiele beperking naar de bovenste verdieping. Afhankelijk hoe vaak je vriend of familielid over de vloer komt, kan hier de doorbraak geven om het al dan niet te installeren.

De keuken

Het werkblad en de gootsteen verlagen
Wie een beperking heeft en graag achter de kookpotten staat, kan ook zijn of haar keuken daaraan aanpassen. Voor mensen die in een rolstoel zitten, kunnen de werkbladen en de gootsteen verlaagd worden zodat ze toegankelijk zijn. Maar niet alleen de hoogte doet er toe, vooral of je al dan niet onder het werkblad kan is van belang.

Een aangepaste eettafel
Ook de eettafel kan best aangepast zijn aan mensen met een rolstoel. Je kan daarvoor een tafel kiezen waar de armleuningen alvast onder passen. Anders zit je te ver van tafel om fatsoenlijk te kunnen eten. In de praktijk ga je met de meeste rolstoelen nooit echt ver van de tafel zitten door de armleuning maar eerder doordat je niet ver genoeg onder tafel geraakt door een centrale poot. Probeer dus ook daar rekening mee te houden.

Het werkblad aan de oven
De oven is een van de meest gevaarlijke plekken in de keuken als er geen aanpassingen zijn gedaan. Naast de oven kan er best een hittebestendig aanrecht geplaatst worden zodat de schotel eruit geschoven kan worden. Zo hoef je niet te tillen met zware en veel te warme potten.

De badkamer en het toilet

Voorkom glijpartijen in de badkamer
Met tal van glijpartijen kan een badkamer voor iedereen gevaarlijk zijn, dus al zeker voor mensen met een beperking. Handvaten om gemakkelijker in en uit bad te stappen of een stoel in de douche kunnen daar het gebruiksgemak reeds verhogen.

Gemakkelijk op het toilet
Met verstelbare zitjes kan je eenvoudig switchen om de juiste zithouding te creëren. Daarnaast zijn er heel wat aangepaste toiletten die ook steunarmen hebben voor voldoende ondersteuning. Het allerbelangrijkste is de ruimte in het toilet, zo moet er naast het toilet een rolstoel geraken en moet je je er ook kunnen bewegen en draaien.

De woonkamer en de slaapkamer

Geen tapijt leggen
Stevig parket en een degelijke vloer zijn immers toegankelijker voor mensen met een beperking. Dikke tapijten zijn immers niet eenvoudig voor mensen met een rolstoel, want dat biedt enorm veel weerstand.

Opruimen kan wonderen doen
Niet alleen tapijt kan een struikelblok vormen, ook losliggende kabels en decoratieve meubels kunnen in de weg liggen. Je kan die kabels dus best wegsteken of omkaderen zodat mensen die door moeten, geen hinder ondervinden.

Aanpassingen aan het bed
Aan het bed kan je dan weer een steun hangen zodat je er gemakkelijker in en uit geraakt.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay