Laatste nieuws:
Zo help je de vogels de winter door

Zo help je de vogels de winter door

Vogels voeren in de winter: wat wel en niet doen

De winter komt eraan en het koude weer bedreigt de vogels in onze tuinen. Velen komen de winter goed door dankzij de menselijke hulp en het voedsel dat in voedersilo’s en op de voederplank wordt aangeboden. Maar pas op, sommige voedingsmiddelen brengen de gezondheid van vogels in gevaar.

Lekker beschut in hun schuilplaatsen proberen de vogels de winter en de bijbehorende omstandigheden te overleven. Voor de vogels in onze tuinen is dit seizoen een stuk moeilijker, want zaden en insecten zijn zeldzaam. De voedselreserves slinken, de dagen worden korter en daarmee de tijd die ze nodig hebben om voedsel te zoeken.

De vogels komen genieten van het vogelvoer dat wij ter beschikking stellen. Maar niet alle voedingsmiddelen zijn goed voor hun gezondheid. Beginnend met het witbrood. Het brood bevat weinig mineralen, vitamines en verstoort het spijsverteringsstelsel, want de kruimel zwelt op en wordt plakkerig. Het verstoort de spijsvertering van vogels die ten onrechte denken dat ze behoorlijk gevoed worden. Bovendien hebben vogels geen systeem dat aangepast is aan een te zout en te zoete voeding en kunnen ze lactose niet verteren, wat soms fatale diarree veroorzaakt.

Gezonde voeding voor op de voederplank

-Zonnebloempitten
-Gemalen amandelen, noten, hazelnoten en maïs
-Niet geroosterde en ongezouten pinda’s
-Eenvoudig plantaardig vet brood
-Vetbrood gemengd met zaden, bessen of insecten
-Kleine zaden van gierst of haver
-Ontbonden vruchten (appel, verdorde peer, druiven)

Pinda’s rijgen en vetbollen

Met bijvoeren is niets mis, want het merendeel van de tuinvogels zal niet snel last van obesitas krijgen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het menu van vogels voor ten minste 80% bestaat uit voedsel uit de natuur. Alle reden dus om in de winter pinda’s aan elkaar te rijgen en (zelf gefabriceerde) vetbollen op te hangen

Vetbollen gevaarlijk voor vogels

Vetbollen en pinda’s zijn vaak te koop in fijne plastic netjes. Heel handig, want zo kun je ze eenvoudig ophangen. Helaas is het geen duurzame manier van vogels voeren. Daarnaast blijven vogeltjes (vooral kleintjes, zoals het pimpelmeesje) er met hun pootjes in haken, wat kan dodelijke gevolgen kan hebben. Sommige grotere vogels kunnen het netje zelfs opeten, wat al helemaal niet de bedoeling is. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven. Zo kun je een vetbol in een garde duwen en deze garde ophangen. Of je koopt een speciaal rekje waar je bollen en/of pinda’s in kunt stoppen. Deze vind je in vrijwel ieder tuincentrum

Voedertips vogels in de tuin

Voer vogels het hele jaar door, maar vooral bij aanhoudende vorst of sneeuw.
Voer niet te veel tegelijk en het liefst ‘s morgens (na een lange, koude nacht hebben ze behoefte aan een stevig ontbijt) en tegen het eind van de middag (om de nacht door te komen). Teveel voer kan ratten aantrekken

Wie eet wat en waar

Merel, Zanglijster, Koperwiek, Kramsvogel, Spreeuw
Voedsel: Brood, gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, etensresten (rijst en aardappelen) zonder zout.
Voerplaats: Een sneeuwvrije plaats op de grond met beschutting vlakbij.

Mezen
Voedsel: Vetblokken, ongebrande en ongezouten pinda’s, kokosnoten, vogelzaden en zonnepitten.
Voerplaats: Voedertafel of voederhuisje opgehangen in een boom.

Winterkoning, Heggenmus, Roodborst
Voedsel: Universeel voer, meelwormen, broodkruimels, maden en larven, ongekookte havermout.
Voerplaats: Een zeer beschutte, sneeuwvrije plaats.

Mus, Vink, Groenling
Voedsel: Bruinbrood, onkruidzaden, gemengd strooizaad, zonnepitten en etensresten zonder zout.
Voerplaats: Op de grond, eventueel voedertafel.

Specht, Boomklever, Boomkruiper
Voedsel: Spekzwoerd, ongebrande en ongezouten pinda’s, vetblokken, zonnepitten.
Voerplaats: Vastgemaakt aan een boomstam op een rustige plaats.

Vogelvriendelijk tuinieren

Om nog meer vogels aan te trekken kun je naast voedsel ook beschutting en een plek om een nest te bouwen aanbieden. Dat kan zelfs in een kleine tuin. Zorg voor gevarieerde beplanting in de tuin en laat afgevallen bladeren zoveel mogelijk liggen. De insecten die daarin leven worden door de vogels gegeten, net als zaden aan uitgebloeide planten. Maak een donkere plek in de tuin, bijvoorbeeld onder een grote boom. Vogels broeden of schuilen daar graag. Heb je geen grote boom in de tuin? Dan kun je ook een nestkastje ophangen. Plant klimplanten (hop, kamperfoelie) onder het nestkastje. Ook een balkon kun je vogelvriendelijk maken. Plaats bakken met vaste planten en een waterschaal. Door klimmers vanuit bakken omhoog te laten groeien langs een frame, kun je zelfs groene afscheidingen maken waarin vogels na verloop van tijd kunnen schuilen.

Bron: Tuindingen.nl
Foto: Pixabay

Facebook313
Facebook
Twitter
Visit Us