Laatste nieuws:
Zijn alle reisdocumenten in orde?

Zijn alle reisdocumenten in orde?

Na twee jaar van coronamaatregelen, maken veel mensen plannen om op reis te gaan. Denk er dan ook aan om op tijd de geldigheid van je identiteits- of reisdocumenten na te kijken. Ook voor minderjarigen heb je in het buitenland een reisdocument nodig.

Vraag je reisdocumenten tijdig aan

Voor de meeste Europese landen en een aantal landen daarbuiten volstaat je elektronische identiteitskaart. Voor kinderen tot twaalf jaar is de kids-ID een officieel reisdocument. Klik hier voor een lijst van landen waar de identiteitskaart en kids-ID geldig zijn. Het duurt twee weken om een kids-ID aan te maken. Doe je aanvraag bij de dienst burgerzaken dus best minstens één maand voor je reis. Voor de aanvraag moet je kind meekomen. Breng een recente kleurenpasfoto mee. De voorwaarden zijn streng: frontaal genomen, met neutrale gelaatsuitdrukking en effen witte achtergrond.

Een paspoort of een visum?

Voor het Verenigd Koninkrijk heb je sinds de Brexit een paspoort (internationale reispas) nodig. Verder heb je het paspoort vooral buiten Europa nodig, eventueel met visum. Ga tijdig na wat je precies nodig hebt voor je bestemming en hoe lang de documenten geldig moeten zijn. Voor sommige landen, zoals Turkije, moet je identiteitskaart of paspoort ook nog een bepaalde tijd na je geplande terugreis geldig zijn. Informeer je verder op de website van Buitenlandse Zaken. De normale aanvraagprocedure voor een paspoort duurt zes werkdagen. Toch kun je best je aanvraag twee tot vier weken vóór je vertrek doen. Hou er rekening mee dat je het paspoort al in je bezit moet hebben wanneer je een visum aanvraagt of wanneer je jouw paspoortnummer ergens moet doorgeven. De voorwaarden voor de pasfoto zijn dezelfde als de identiteitskaart. Als je nog een oud paspoort hebt, moet je dit ook meebrengen.

Hoe sneller, hoe goedkoper

Dringende aanvragen zijn ook mogelijk, maar die zijn aanzienlijk duurder. Je kunt bij de dienst burgerzaken steeds met bancontact betalen.

Verstrenging door corona?

Let op, door de coronamaatregelen kunnen de reisvoorwaarden (tijdelijk) aangepast worden. Controleer daarom voor je vertrek de reisadviezen van Buitenlandse Zaken. Hier vind je per land info over de nodige reisdocumenten en coronamaatregelen.

Bron: gemeente Wuustwezel
Foto: Noordernieuws.be

Facebook11
Twitter
Follow Me
Tweet