Laatste nieuws:
Zichtas van domein Hemelrijk naar het station van Essen wordt hersteld

Zichtas van domein Hemelrijk naar het station van Essen wordt hersteld

Vroeger was er een prachtig zicht vanaf domein de Belder naar het station van Essen. Dat is volledig dichtgegroeid, maar wordt door Regionaal Landschap De Voorkempen volledig hersteld.

1844 – 1870
Van 1844 – 1870 was Louis Gihoul directeur van de spoorwegmaatschappij Antwerpen-Rotterdam én eigenaar van het domein Hemelrijk. Vanuit het voormalig kasteel Hemelrijk, waarvan alleen de leeuwenbeelden nog resteren, had hij via de dreef met dubbele beukenrij en monumentale poort een doorlopend zicht op het stationsgebouw van Essen. De zichtas is met de jaren dicht gegroeid.

Grensstation
Het station in Essen was ooit het belangrijkste grensstation tussen België en Nederland. Omdat hier de douaneformaliteiten werden vervuld voor grensoverschrijdend verkeer zijn er veel zijsporen. Bij dit grensstation waren sinds 1896 ook quarantainestallen, waarin tot de jaren 1970 vooral paarden en koeien via een speciale loskade in quarantaine werd geplaatst om de dieren te controleren op besmettelijke ziekten. Tussen de douaneloods en de quarantainestallen is nog een gedeelte van de laad- en loskade te zien, waar het vee van de trein werd af- en opgeladen.

Historisch herstel
Het Autonoom Gemeentebedrijf Essen is sinds 2010 eigenaar van de voormalige rangeerterreinen en spoorwegloods. In overleg met de gemeente Essen en Agentschap voor Natuur en Bos is beslist om deze historische zichtas terug te herstellen. Regionaal Landschap de Voorkempen vzw zal dit beheer op zich nemen door hakhoutbeheer toe te passen. Met dit beheer worden de aanwezige wilgen, essen en elzen om de 7 a 8 jaar teruggezet tot een stomp boven de grond. Vandaar uit kunnen zij terug uitschieten.

Op deze manier kan iedereen vanaf het perron of vanuit de dreef genieten van een geweldig uitzicht met veel historiek.

Meer info?
www.rldevoorkempen.be
03 312 87 11

Op de foto: Oude zichtas De Belder begin jaren 60. Bron: familie De Belder

JV

Facebook17
Facebook
Twitter
Visit Us