Laatste nieuws:
Zet je kinderen niet met een winterjas in de auto

Zet je kinderen niet met een winterjas in de auto

Met de dalende temperaturen zijn we geneigd onze kinderen lekker warm in te duffelen. Een goed idee, maar niet als je met de auto de baan op gaat. Dan kan die dikke winterjas zelfs een gevaar zijn.

Met en zonder winterjas

Doe zelf eens de test: gesp je kind vast in de auto met zijn of haar winterjas aan. Klik de riempjes vast en trek ze goed aan. Klik je kind dan opnieuw los, trek de jas uit en klik de riempjes opnieuw vast. Je zult zien dat er (te) veel speling zit tussen de gordels en het lichaam van je kind.

Van lucht naar vacuüm

Als je je kind vastklikt met een dikke winterjas aan en de riemen stevig aantrekt, heb je het idee dat het veilig vastzit, maar schijn bedriegt. Doordat winterjassen dik en donzig zijn, zit er veel lucht in. Bij een aanrijding zal de jas door de klap vacuüm worden getrokken. Testen met crashtestdummy’s tonen zelfs aan dat je kind uit de autostoel kan worden gekatapulteerd.

Veilig én warm

Zo zet je je kind lekker warm maar ook veilig in de auto:
-Bij baby’s kun je gebruikmaken van een voetenzak met speciale openingen voor de veiligheidsriemen.
-Stop je kinderen onder een dekentje nadat je hen hebt vastgegespt of trek hun jas omgekeerd aan.
-Fleece en wol isoleren heel goed, maar bevatten minder lucht en zijn minder dik.

En de ouders?

Vias institute, het kenniscentrum rond verkeersveiligheid in ons land, raadt ook volwassenen aan geen winterjas te dragen achter het stuur. “Je bewegingsruimte wordt erdoor beperkt en vaak beginnen mensen tijdens het rijden hun jas uit te doen, wat ook tot gevaarlijke situaties kan leiden.”

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook35
Twitter
Follow Me
Tweet