Laatste nieuws:
World Clean Up Day GroenRand was een succes

World Clean Up Day GroenRand was een succes

De opruimactie werd georganiseerd onder de vleugels van de regionale milieuvereniging GroenRand. De natuurvereniging greep World Clean Up Day op 19 september aan om opnieuw de aandacht te vestigen op de waardevolle natuur langs de Antitankgracht. Verschillende lokale trashwalkers sloten zich aan bij deze actie en er waren 55 deelnemers

World Clean Up Day GroenRand was een succes
Clean Up Brecht
Vreemde tijden

Het zijn momenteel vreemde tijden voor ons allemaal. Daarom is het – nu nog meer dan anders – belangrijk om die tijd zo aangenaam mogelijk te maken voor iedereen. Een wandeling of fietstocht met gezinsleden, we genieten er in deze uitzonderlijke tijden dubbel zoveel van. GroenRand roept op om daarbij geen afval achter te laten. Uit contacten met lokale besturen, blijkt dat op verschillende locaties het sluikstorten toeneemt en er ook meer zwerfvuil achterblijft sinds de regering midden maart maatregelen nam om het coronavirus in te dijken. Om die reden roept GroenRand via deze campagne extra op om afval niet zomaar achter te laten, maar in een vuilnisbak te gooien of mee te nemen naar huis.

World Clean Up Day GroenRand was een succes
Clean Up Schilde
Enthousiaste deelnemers

Ook in Schilde en Ranst nam men deel aan deze Wereld-Opruimdag. Ruim dertig vrijwilligers ruimden uit beide gemeenten ruimden gezamenlijk de oevers van het Antitankkanaal op en verzamelden ongeveer evenveel zakken met rotzooi. Een behoorlijk gedeelte daarvan bestond uit drankblikjes en plastic flessen.

World Clean Up Day GroenRand was een succes

Het doel

Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil en vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat in het milieu belandt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Hoe meer we te weten komen over het afval, hoe gerichter we namelijk kunnen werken aan oplossingen. GroenRand wil daarom het debat rond statiegeld op drankflesjes en blikjes nieuw leven inblazen.

World Clean Up Day GroenRand was een succes
Clean Up Schilde Ranst

Een gedeelte van de “buit” werd na afloop van de actie gekeurd door enkele van de deelnemende vrijwilligers aan Heemhuis Scilla, de thuisbasis van de plaatselijke Heemkundige kring en vertrekpunt van de opruimactie. Een tiental mensen kwamen opdagen in Brasschaat, ook daar was de buit groot. In Brecht stonden tien trashwalkers paraat en in Stabroek en Kapellen werd zelfs een ezel ingezet.

World Clean Up Day GroenRand was een succes
Clean Up Stabroek – Kapellen

Bron en foto’s: GroenRand

DW

Facebook38
Facebook
Twitter