Laatste nieuws:
Wordt jouw straat een “egelstraat”

Wordt jouw straat een ‘egelstraat’?

Gemeente Essen en Natuurpunt Noorderkempen promoten egelvriendelijke tuinen

Egels in top drie meeste gemelde verkeersslachtoffers

Natuurpunt Noorderkempen en Gemeente Essen bundelen de krachten om de egel meer veiligheid te bieden. Vandaag staan egels in de top drie van meest gemelde verkeersslachtoffers. Sinds 2000 zijn er in Essen alleen al meer dan 260 gesneuvelde egels geregistreerd. Met natuurlijke hagen en ‘egelwegels’ – kleine openingen in je haag – help je egels om veiliger van de ene naar de andere tuin te lopen.

Egelstraat-project

Veel tuinen krijgen regelmatig bezoek van egels, tot grote tevredenheid van de tuinier want de stekelige dieren hebben een voorliefde voor slakken. Egels zijn bovendien beschermde wilde dieren. Toch maken we het ze vandaag niet gemakkelijk. Gemeente Essen en Natuurpunt Noorderkempen lanceren samen het ‘egelstraat’-project om egels beter te beschermen.

Verkeersslachtoffers

Egels zijn nachtdieren en leggen op één nacht gemiddeld 2 km af. Ze hebben dus niet genoeg aan één tuin. Normaal kruipen egels onder een haag om van de ene naar de andere tuin te gaan. Maar vandaag zijn tuinen meer en meer hermetisch afgesloten, met een draad of houten schutting. Dat zorgt ervoor dat egels vaak geen andere keuze hebben dan via de straat te lopen, waar ze te vaak sneuvelen onder de wielen van een auto.

Extra inzettenop de veiligheid van egels

Joris Pinseel, voorzitter van Natuurpunt Noorderkempen: “In Essen alleen zijn er sinds 2000 meer dan 260 gesneuvelde egels geregistreerd. Als je weet dat dit maar een fractie is van alle slachtoffers, begrijp je waarom we samen met gemeente Essen extra inzetten op de veiligheid van deze dieren.” In Vlaanderen alleen sterven vandaag zo’n 5 miljoen dieren op de weg, 14.000 per dag of één om de zes seconden. Een groot deel daarvan zijn egels.

Egelwegels

In het ‘egelstraat’-project roepen Natuurpunt en Gemeente Essen mensen op om hun tuinen maximaal met elkaar te verbinden. Dat kan door natuurlijke hagen of kleine openingen in de afsluiting, zogenaamde ‘egelwegels’ te creëren. “Met de egelstraat willen we iedereen bewust maken hoe belangrijk die verbinding tussen tuinen is voor het overleven van de egel in Essen”, zegt Helmut Jaspers, schepen voor milieu.

Egelstraat

Je kan je haag of egelwegel registreren op www.egelstraat.be. Zo kunnen Natuurpunt Noorderkempen en Gemeente Essen zien hoeveel Essense tuinen met elkaar verbonden zijn. Op vertoon van een foto van je egelwegel kan je een officieel ‘egelwegel’-bordje afhalen op het gemeentehuis. De meest creatieve egelwegel wint bovendien een pluche exemplaar.

Wedstrijd

Zodra er tien tuinen in één straat verbonden zijn met hagen of egelwegels, wordt die straat een echte ‘egelstraat’ en krijg je een speciaal bordje in de straat. “We koppelen er ook een wedstrijd aan en gaan op zoek naar ‘De langste egelstraat van Essen’”, vertelt schepen Helmut Jaspers. “Die straat krijgt van de gemeente een lekkere verrassing bij hun volgende buurtfeest en een straatbordje met ‘De langste egelstraat van Essen’.” Vanaf het moment dat er vijf egelstraten geregistreerd zijn in Essen, gaat de wedstrijd van start.

In een notendop:

1. Registreer je egelwegel met bijhorende foto op www.egelstraat.be
2. Neem een screenshot of toon aan dat je je egelwegel geregistreerd hebt en bezorg het aan de omgevingsbalie in het gemeentehuis, samen met de foto van je egelwegel
3. Haal je gratis ‘egelwegel’-bord af bij de omgevingsbalie in het gemeentehuis

Hoe maak je een egelwegel?

De ideale egelwegel is 15 x 15 cm groot. Dat is groot genoeg voor egels én te klein voor de meeste huisdieren. Hoe ga je best te werk? De werkwijze hangt af van de mogelijkheden in jouw tuin, en van het type omheining.
• Haal een steen weg onderaan je tuinmuur.
• Knip een gat in je omheining.
• Graaf een tunnel onder je muur, hek of poort.
• Bedenk een originele oplossing op maat van jouw tuin.
• Werk je egelwegel veilig af, zodat de egel zich niet schuurt of kwetst aan ruwe kantjes.

Tips voor een egelvriendelijke tuin

• Veel tuinen zijn te ‘clean’ voor egels en andere dieren. Zorg daarom voor beschutting in de vorm van ruige hoekjes en rustige nestplaatsen, zoals een stapel hout, een houtril of een hoop bladeren.
• Kies voor inheemse plantensoorten: die zorgen voor veel meer voedsel dan uitheemse planten.
• Zorg dat egels uit je vijver kunnen door een loopplankje te voorzien.
• Vermijd het gebruik van pesticiden en slakkenkorrels, want ze doden het voedsel van de egel en zijn giftig voor andere dieren.
• Voorzie extra voedsel voor de egels in je tuin. Ideaal is katten- of hondenvoer. Geef ze zeker geen melk want daar krijgen ze diarree van.
• Laat niets rondslingeren in de tuin waar egels in verstrikt kunnen geraken.
• Houd honden en katten ‘s nachts binnen.

Neem een kijkje op www.egelstraat.be voor tips en inspiratie voor het maken van egelwegels en andere egelvriendelijke maatregelen in de tuin.

Bron en foto: gemeente Essen