Laatste nieuws:
Word orgaandonor op de verkiezingsdag

Word orgaandonor op de verkiezingsdag

Tijdens de verkiezingen van 14 oktober, is de dienst burgerzaken speciaal geopend zodat jij je kan opgeven als orgaandonor.

In België wachten jaarlijks meer dan duizend burgers op een orgaan om verder te kunnen leven. Ook al behoort ons land bij de Europese top op het vlak van orgaandonatie, bij sommige patiënten is de wachttijd te lang en heeft dit fatale gevolgen voor hen.

We kunnen allemaal donor worden, maar iedereen kan ook op een dag ontvanger worden. Door je in te schrijven in je gemeente om aan te geven dat je orgaandonor wil zijn na je overlijden, vermijd je de beslissing bij je nabestaanden in een zwaar emotioneel moment: ze moeten niet in jouw plaats beslissen !

Tijdens de verkiezingen van 14 oktober, zal de dienst burgerzaken in Essen speciaal geopend zijn zodat je een schakel kan worden in de grote solidariteitsketting van orgaandonatie.

Het principe van de Belgische wetgeving

In België is de wet voor het afstaan en transplanteren van organen gebaseerd op het principe “ stilzwijgende toestemming”. Elke Belg is dus een veronderstelde donor, tenzij hij/zij officieel heeft geweigerd tijdens zijn/haar leven. Desondanks, weigeren in de praktijk 12 tot 13% van de families het afstaan van orgaan door gebrek aan informatie over de wil van de overledene.

Maak gebruik van je bezoek aan het stemlokaal om je te informeren over orgaandonatie en misschien zelfs te beslissen om orgaandonor te worden!

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook7
Facebook
Twitter
Visit Us