Laatste nieuws:
Word gastgezin van een uitwisselingsstudent

Word gastgezin van een uitwisselingsstudent

Elk jaar verwelkomt de vzw WEP Windrose studenten van overal ter wereld die voor een periode van 4 weken tot een volledig schooljaar in België/Vlaanderen bij een gastgezin willen komen leven. Door een jongere uit Wallonië of het buitenland bij je thuis te verwelkomen, beleef je een unieke interculturele ervaring. Je gaat met een andere, nieuwe blik naar je eigen wereld kijken: de blik van de jongere die je in huis neemt. Word gastgezin, het maakt je zoveel rijker!

Wat is een gastgezin?
De gastgezinnen van WEP zijn warme, leergierige, open en verdraagzame mensen die graag een andere cultuur, levensstijl, denkwijze, tradities en gewoontes willen ontdekken. Onze gastgezinnen stellen hun thuis en levenswijze open voor een buitenlandse student die zich aan de gewoontes en regels van het gezin moet aanpassen. Dag na dag krijgen ze de kans om de kleine verschillen tussen onze cultuur en die van de student te ontdekken.

Wie kan gastgezin worden?
Er bestaat geen “prototype” gastgezin. Het maakt niet uit of je kinderen hebt of niet, kinderen die ouder of jonger zijn dan de uitwisselingsstudent, of je een jong of een ouder koppel bent of een alleenstaande ouder met één of meerdere kinderen. Je kan in een huis of appartement wonen, in de stad of op het platteland.

WEP geeft voorrang aan de volgende kwaliteiten:

Open minded zijn
Vastberaden zijn om gastgezin te worden
De gebruikelijke moraliteitsnormen naleven
De gebruikelijke hygiënische normen naleven.

Waarom gastgezin worden?

Je ontdekt een nieuwe wereld via de persoonlijkheid van een uitwisselingsstudent die hier zijn horizon komt verruimen en geeft hem/haar de kans om ons land, onze taal en onze cultuur te leren kennen.
Je maakt kennis met een andere manier van leven en denken en leert die begrijpen.
Je leert de moeilijkheden van een student in het buitenland beter begrijpen. Op die manier ga je gelijkaardige ervaringen van je eigen kinderen misschien anders bekijken.
Je bezorgt het hele gezin een verrijkende sociale ervaring en knoopt duurzame menselijke relaties aan met een buitenlandse student en zijn land en cultuur.
Je schetst een reëel en positief beeld van België/Vlaanderen.

Wat wordt er van het gastgezin verwacht?
Wij vragen aan de families om de student kost en inwoon te geven, maar vooral om hem te laten deelnemen aan het gezinsleven. Je moet niets veranderen aan je eigen manier van leven, maar die stap voor stap uitleggen aan je nieuwe zoon of dochter. De studenten hebben hun eigen zakgeld en zijn medisch verzekerd.

WEP Windrose is er om je te helpen
De families die graag gastgezin willen zijn, worden gedurende de volledige periode begeleid door de vzw WEP Windrose. Onze lokale coördinatoren, verspreid over heel België, zijn beschikbaar in geval van vragen of problemen. Je coördinator zal zelf regelmatig contact opnemen, net als met de uitwisselingsstudent. Op die manier worden de integratie en de vorderingen van de student goed opgevolgd.

Meer info
WEP Windrose vzw – 02 533 07 86 – gastgezin@wep.bewww.wepwindrose.be

Bron: gemeente Wuustwezel

Facebook11
Facebook
Twitter
Visit Us