Laatste nieuws:
Woning verkopen om rusthuis te betalen: een goed idee of niet?

Woning verkopen om rusthuis te betalen: een goed idee of niet?

Jijzelf, je ouders of je grootouders hebben beslist om naar het rusthuis te trekken. Geen huishouden meer, wel professionele zorg, rust en nieuwe vrienden maar rusthuizen zijn niet goedkoop. Voor de meeste mensen dekt het pensioen de rusthuisfactuur niet meer. Je eigen woning verkopen dan maar? Of kan je de woning ook verhuren? We zetten de mogelijkheden voor jou op een rijtje.

De woning verkopen.

Wanneer je de woning verkoopt, ben je er zeker van dat je je geen zorgen meer hoeft te maken om de kosten van het rusthuis. De kinderen hoeven zo niet bij te leggen om het woonzorgcentrum te betalen. Met het pensioen en eventueel een zorgbudget erbovenop, ben je zeker van een comfortabel leven in het rusthuis. En dat is natuurlijk belangrijk! De kanttekening is dat je gezinswoning waarschijnlijk het grootste deel van de erfenis voor de kinderen is. Aangezien rusthuizen duur zijn, zal je net aangevette rekening snel slinken. En daarbij dus ook je erfenis.

Minimaliseer belastingen door afstand te doen van de woning bij verkoop

Een weduwnaar of weduwe kan bij de verkoop afstand doen van zijn of haar deel van de opbrengst. In juridische termen gaat het dan om een belastingvrije schenking aan de kinderen. Dat kan, maar als die laatste ouder komt te overlijden binnen de drie jaar na de schenking, zullen de kinderen toch nog successierechten betalen. Heeft de ouder een gezegende leeftijd en is die grens van drie jaar niet verzekerd, dan kan de ouder beter opteren voor een geregistreerde schenking. De kinderen betalen daarop dan drie procent belastingen.

De woning verhuren

Wil je de woning liever nog niet verkopen, dan kan je ook naar huurders zoeken. De ouder woont in het rusthuis en de rekening kan deels betaald worden met de huuropbrengsten. De huurprijs bepaal je zelf. Houd daarvoor rekening met de ligging, de energiescore van de woning en vergelijk met huurwoningen in de buurt. Het spreekt voor zich dat de huuropbrengst de kosten van het woonzorgcentrum niet helemaal zal dekken. Ontvang je een mooi pensioen en maak je aanspraak op het zorgbudget, dan kom je er mogelijk wel. Sla dus vooraf eens aan het rekenen en bekijk of de woning verhuren voor jou tot de mogelijkheden behoort. Het grote voordeel is natuurlijk dat de woning nog even in jouw handen blijft tot de kinderen het uiteindelijk erven.

Opgelet met het zorgbudget

Om de kosten van het rusthuis te helpen verzachten, werd het zorgbudget in het leven geroepen. Het is een financiële tegemoetkoming voor 65-plussers met een beperkt inkomen of die kampen met gezondheidsproblemen. Maximaal ontvang je tot 643 euro per maand die je vrij kan besteden, aan het rusthuis bijvoorbeeld. Wie aanspraak maakt op het zorgbudget, verkoopt zijn woning beter niet. Heb je na de verkoop een mooie spaarrekening, dan zal je minder of zelfs geen zorgbudget meer ontvangen. Zes procent van het verkoopbedrag wordt namelijk opgeteld bij je zogenaamde inkomsten als 65-plusser. Huurinkomsten worden daarentegen niet meegeteld in de berekening van het zorgbudget.

Verhuren vs. verkopen

Kies je ervoor om de woning te verkopen, dan hoef je je geen zorgen te maken om het rusthuisfactuur. Houd je echter nog wat extra financiële middelen achter de hand, dan kan het volstaan om de woning te verhuren. Welke optie voor jou het interessantst is, hangt dus af van je eigen financiële situatie. Is je pensioen aan de lage kant, maak je geen aanspraak op het zorgbudget of heb je niet voldoende spaargeld opgebouwd, dan kan je overwegen om de woning toch te verkopen.

Bron: Zimmo.be
Foto: PxHere