Laatste nieuws:
Woning afbetaald Wat met de hypotheek

Woning afbetaald? Wat met de hypotheek?

Als de lening voor je woning, appartement of bouwgrond afbetaald is, wil dat nog niet automatisch zeggen dat ook je hypotheek beëindigd is.

Zodra je een hypothecair krediet aanvraagt bij je financiële instelling, wil deze een hypotheek als waarborg. De looptijd van de lening kun je zelf kiezen, de hypothecaire inschrijving geldt echter altijd voor 30 jaar. Als je lening na 20 jaar afbetaald is, blijft de hypotheek dus nog 10 jaar lopen. En dat heeft zo zijn voordelen. Heel wat mensen nemen na pakweg 10 of 15 jaar een deel van het afgeloste bedrag opnieuw op om bijvoorbeeld hun dak te vernieuwen of een andere keuken te plaatsen. Zo’n wederopname kan dan zonder tussenkomst van een notaris. Bovendien kan de bestaande hypotheek opnieuw gebruikt worden.

Hypotheek dooft uit
Wil je geen heropname en is je lening volledig afbetaald, dan dooft de hypotheek langzaam uit. Het is in principe mogelijk om een hypotheek te laten schrappen als de lening volledig afbetaald is, maar daar zijn wel extra kosten aan verbonden. Zo’n schrapping moet immers via notariële weg en dat kan je al snel 500 tot 800 euro kosten. De schrapping is uitsluitend nodig als je je woning wilt verkopen binnen de 30 jaar.

Lening versus hypotheek
Lening = een krediet van een financiële instelling, het geld dat je leent om je woning te betalen.
Hypotheek = de waarborg die jij de kredietverstrekker geeft.

Bron: Hebbes.be

JH

Facebook9
Facebook
Twitter
Visit Us