Wolf in Brecht? Bescherm je dieren!

Wolf in Brecht? Bescherm je dieren!

Dit weekend (15 en 16 april 2023) is er een wolf gespot op de Wuustwezelsesteenweg in Brecht/Wuustwezel. De gemeente adviseert de inwoners met kleinvee hun dieren voorlopig veiliger te stallen. Wat doe je best als je hem/haar ziet? Hoe bescherm je je eigen dieren? Wat moet je doen als je schade ondervindt? Hier vind je de antwoorden op jou vragen.


Wat moet ik doen als ik een wolf zie?

De kans dat je ooit een wolf te zien krijgt, is heel klein. Wolven zijn vooral ’s nachts actief en het zijn schuwe dieren die contact met mensen vermijden. Bovendien hebben ze een goede schutkleur. Kom je toch oog in oog te staan met een wolf?

  • Blijf rustig. Het dier zal wellicht snel weer weglopen.
  • Als de wolf niet zelf vertrekt, jaag hem dan weg. Maak jezelf groot en dreigend: roep hard, klap in je handen, maak grote bewegingen met je armen …
  • Hou je hond aan de leiband. Een wolf kan een loslopende hond als een indringer of een prooi beschouwen en bijgevolg aanvallen.
  • Voeder een wolf nooit.

Vee beschermen

De komst van de wolf is niet voor iedereen goed nieuws. Onbeschermd vee vormt een makkelijke prooi voor de dieren. In regio’s waar wolven voorkomen, is het dan ook aan te raden om preventieve maatregelen te nemen.

Schrikdraad aanbrengen is de meest efficiënte manier. Dat beschermt niet alleen het vee, maar zorgt er ook voor dat wolven leren wegblijven van landbouwdieren. Door vee maximaal met schrikdraad te beschermen, vermijden we dat wolven zich specialiseren in ‘makkelijke’ prooien en het wild links laten liggen. Zorg voor een omheining waar de wolf niet onder, door of over kan en zet elektrische spanning op de draden.

Zowel particulieren als professionele veehouders in de risicozones kunnen daar subsidies voor krijgen. Het Wolf Fencing Team Belgium biedt gratis advies en hulp op het terrein.

Meer informatie over de geschikte omheining vind je op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Wat bij schade?

Toch schade door een wolf? Bel dan binnen de 24 uur naar de dienst Natuurinspectie van Natuur en Bos: 03 224 62 48. Een deskundige komt langs om de schade vast te stellen en de oorzaak te onderzoeken. Als blijkt dat de schade effectief is aangericht door een wolf, dan heb je recht op een schadevergoeding.

De schadevergoeding vraag je aan via eloket.natuurenbos.be. De meest recente informatie vind je op de website van Natuur en Bos.

Meer info over de wolf (inzake waarnemingen, preventiemaatregelen en schadeclaims) kan je terugvinden op www.natuurenbos.be/wolf.

Bron: Gemeente Brecht
Foto: PixaBay

Facebook103
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!