Laatste nieuws:
Wolf gezien in Essen-Hoek

Wolf gezien in Essen-Hoek

Op 7 december is er ‘s ochtends een wolf gezien in Essen-Hoek, bij de Achterstehoevestraat. Dit werd bevestigd door INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

Er rijzen heel wat vragen bij de Essenaren: wat moet ik doen als ik de wolf zie? Hoe bescherm ik mijn (klein) vee? Wat als ik schade ondervind?

Wat moet ik doen als ik een wolf zie?

De kans dat je ooit een wolf te zien krijgt, is heel klein. Wolven zijn vooral ’s nachts actief en het zijn schuwe dieren die contact met mensen vermijden. Bovendien hebben ze een goede schutkleur. Kom je toch oog in oog te staan met een wolf? Burgemeester Gaston Van Tichelt legt uit: “Als je een wolf ziet, blijf je best rustig. Het dier zal waarschijnlijk snel weglopen. Als de wolf toch niet wegloopt, kan je hem wegjagen door jezelf groot en dreigend te maken, door te roepen, in je handen te klappen en grote bewegingen te maken met je armen.” Als je hond oog in oog staat met een wolf houd je de hond best aan de leiband. Een wolf kan een loslopende hond als een indringer of een prooi beschouwen en bijgevolg aanvallen. Tot slot: voeder een wolf nooit.

Vee beschermen

De komst van de wolf is niet voor iedereen goed nieuws. Onbeschermd vee vormt een makkelijke prooi voor de dieren. In regio’s waar wolven voorkomen, is het dan ook aan te raden om preventieve maatregelen te nemen.Dieren (klein vee) vooral tijdens de donkere uren binnenhouden is de beste bescherming. Schrikdraad aanbrengen is de meest efficiënte manier. Dat beschermt niet alleen het vee, maar zorgt
er ook voor dat wolven leren wegblijven van landbouwdieren. Door vee maximaal met schrikdraad te beschermen, vermijden we dat wolven zich specialiseren in ‘makkelijke’ prooien en het wild links laten liggen. Zorg voor een omheining waar de wolf niet onder, door of over kan en zet elektrische spanning op de draden. Zowel particulieren als professionele veehouders in de risicozones kunnen daar subsidies voor krijgen. Het Wolf Fencing Team Belgium biedt gratis advies en hulp op het terrein. Meer informatie over de geschikte omheining vind je op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Wat bij schade?

Ondervind je toch schade door een wolf? Bel dan binnen de 24 uur naar de dienst Natuurinspectie van Natuur en Bos: 03 224 62 48. Een deskundige komt langs om de schade vast te stellen en de oorzaak te onderzoeken. Als blijkt dat de schade effectief is aangericht door een wolf, dan heb je recht op een schadevergoeding. De schadevergoeding vraag je aan via eloket.natuurenbos.be. In de toekomst zal je alleen een schadevergoeding kunnen aanvragen als je preventieve maatregelen hebt genomen. De meest recente informatie vind je op de website van Natuur en Bos.

Bron: gemeente Essen
Het filmpje van de wolf is vanmorgen vastgelegd door een buurtbewoner.

Facebook449
Twitter
Follow Me
Tweet