Laatste nieuws:
Winnaars virtuele Miss Hamamelis 2021 bekend
Voor het eerst vond de Miss Hamamelis Verkiezing van Arboretum Kalmthout in 2021 virtueel plaats. De zes winnaars krijgen een gouden plantenlabel toegestuurd om aan hun toverhazelaar in hun eigen tuin te hangen. Copyright: Arboretum Kalmthout

Winnaars virtuele Miss Hamamelis 2021 bekend

Ze gaan vandaag op de post, de unieke labels van de Miss Hamamelis 2021 verkiezing. Zes eigenaars van een toverhazelaar, Hamamelis, ontvangen in hun brievenbus eerstdaags een gouden label, recht uit Arboretum Kalmthout. Dat kunnen ze aan de mooist verkozen toverhazelaar in hun eigen tuin hangen.

Tot vóór coronatijd werd in Arboretum Kalmthout tijdens het laatste weekend van januari jaarlijks een ‘Miss Hamamelis’ verkozen. Dat mag je je zo voorstellen: fiere tuiniers kwamen van heinde en verre met een tak van hun eigen toverhazelaar naar het arboretum en zetten die in een vaasje. Wie de mooiste of best geurende toverhazelaartak uit eigen tuin presenteerde, werd door een jury beloond met de titel van Miss Hamamelis.

In 2021 organiseerde Arboretum Kalmthout voor het eerst een virtuele editie van de Miss Hamamelisverkiezing. Deelnemers hoefden deze keer geen tak van hun eigen toverhazelaar af te knippen en mee te brengen, maar konden thuis eenvoudig een foto delen op Instagram, Facebook of Twitter met #misshamamelis2021.

In totaal postten 43 deelnemers foto’s met de hashtag #misshamamelis2021. In de selectie van de jury zijn enkel de foto’s opgenomen die in eigen tuin werden gemaakt. Op 25 februari 2021 koos de jury, met onder meer directeur-conservator Abraham Rammeloo en vaste arboretumfotograaf Myriam Luyckx, de winnaars.

Winnaars virtuele Miss Hamamelis 2021 bekend2
De winnaars van de virtuele #misshamamelis2021 verkiezing op een rijtje, per drie v.l.n.r.: Bram Van Gool, Rob Hendricks, Rita Van Herck en Rudy Hanssens, Lieve de Cremer, Patrick Neefs en Carine Leysen, Stijn Somers.
Copyright: Arboretum Kalmthout en de respectievelijke winnaars
Winnaars Miss Hamamelis 2021 in alfabetische volgorde, met jurycommentaar

1. Bram Van Gool, fotografeerde zijn gele toverhazelaar in Huize Alberic in Kalmthout, ingezonden via Facebook. “Dit beeld toont mooi de unieke eigenschap van de toverhazelaar om zelfs tien dagen sneeuw te overleven,” zegt de jury. “Bovendien is het een mooi beeld, met een sterk en interessant contrast van het felgele tegen de donkere coniferen op de achtergrond.”

2. Lieve de Cremer postte een foto op Instagram. “Deze foto illustreert perfect dat een toverhazelaar kleur brengt in je tuin, zelfs op een donkere, regenachtige winterdag,” vindt de jury.

3. Patrick Neefs en Carine Leysen vroegen aan hun neef Merijn Van Wesemael om hun gele toverhazelaar te fotograferen voor onze Miss Hamamelis- wedstrijd. Hij stuurde dit beeld in via Instagram. “De foto toont op een prachtige manier het solitaire sterke karakter van een volwassen toverhazelaar op het hoogtepunt van zijn bloei,” benadrukt de jury.

4. Rita Van Herck en Rudy Hanssens werden geholpen door dochter Tine Hanssens om hun Hamamelis mollis via Facebook in te sturen. “Dit is een knallende foto met veel beweging en in een mooie compositie,” vindt de jury.

5. Rob Hendricks van de blog Natuurlijk Rijk zond verschillende beelden van de oranje toverhazelaar Hamamelis x intermedia ‘Jelena’ in zijn tuin in via Facebook en Instagram. De jury koos dit beeld. “Het samenspel van kleuren en texturen maakt dit een interessante combinatie: de toverhazelaar brengt extra licht in een decor van grassen, mossen, en omringende gebouwen. Het toont bovendien hoe veelzijdig je een toverhazelaar kunt toepassen in de tuin.”

6. Stijn Somers postte een vrolijk beeld op Instagram. “Een jonge bewonderaar bij een jonge plant, daar worden wij blij van,” aldus de jury.

De zes winnaars krijgen het gouden label ‘#misshamamelis2021’ om aan hun eigen toverhazelaar te hangen en het boek ‘Van Madeliefje tot Sequoiadendron’ van Eddy Aventure, die 40 jaar tuinchef was in Arboretum Kalmthout.

Grootste collectie toverhazelaars van Europa

Toverhazelaars, Hamamelis, bloeien in de winter, ongeacht koude of sneeuw. Ze hebben gele, oranje en rode bloemen op kale takken en verspreiden een krachtig, maar heerlijk zoet parfum. De verzameling toverhazelaars in Arboretum Kalmthout is de grootste in heel Europa en bevat enkele van de oudste gekende exemplaren. Verschillende planten zijn de oorspronkelijke moederplanten, waaruit alle commercieel gekweekte jonge planten voortkomen. Arboretum Kalmthout organiseert elk jaar de Hamamelisfeesten, waarbij het bezoekers langs de mooiste exemplaren leidt. De afgelopen decennia kochten heel wat mensen hun eigen toverhazelaar in het plantencentrum van Arboretum Kalmthout.

www.hamamelis.be

Bron en foto’s: Arboretum Kalmthout

Facebook15
Facebook
Twitter