Laatste nieuws:
Wij willen koploper zijn in de zorg

Wij willen koploper zijn in de zorg!

WZC Sint-Michaël zet deuren open tijdens Dag van de Zorg op 17 maart

Op zondag 17 maart kan je samen met familie en/of vrienden voor de achtste keer een kijkje nemen achter de schermen van organisaties uit de zorg- en welzijnssector. Ook woonzorgcentrum Sint-Michaël in Essen neemt deel aan de Dag van de Zorg. “We heten iedereen van harte welkom met een rondleiding, een drankje en zelfgemaakte cake”, zegt campusdirecteur Guy Henkens.

Essen telt twee grote woonzorgcentra. Naast De Bijster, een erkend rust- en verzorgingstehuis voor personen met dementie in de Nollekensstraat, biedt ook WZC Sint-Michaël aan de Moerkantsebaan een warm thuis voor een 95-tal zorgbehoevende bewoners. Op 17 maart kan je tussen 10.00 en 17.00 uur kennismaken met de zorginstelling en de mensen die er werken en wonen.

Unieke blik achter de schermen

“Sint-Michaël, als onderdeel van de zorggroep Zusters van Berlaar, is sinds 1902 een vast begrip in Essen. Toch vinden we het belangrijk om ons voor te stellen”, vertelt directeur Guy Henkens. “Er zijn tal van evoluties bezig en Sint-Michaël wil de boot niet missen. We willen zelfs trendsetter zijn. Daarom gunnen we de mensen van Essen graag een speelse blik achter de schermen. We nemen ze op 17 maart mee op pad langs de verschillende leefgroepen, de keuken en onze eigen wasserij. Op het einde van de rondleiding voorzien we voor iedereen een drankje en een stuk cake die onze medewerkers en bewoners zelf hebben gebakken.”

Essenaren onder elkaar

“Sint-Michaël werkt rond vier belangrijke pijlers”, legt Henkens uit. “We willen een goede, dialoog gestuurde zorg aanbieden. We willen dat bewoners zich hier echt thuis voelen, dat ze een sociaal leven hebben én dat ze volop kunnen genieten van hun ‘leef-tijd’. Dat willen we duidelijk maken. Wat ons woonzorgcentrum speciaal maakt, is dat nagenoeg alle mensen die er wonen en werken van Essen zijn. In totaal gaat het om 95 bewoners, 124 medewerkers en 47 vrijwilligers. Dat is echt wel uniek. Dat mensen hier graag werken, blijkt ook uit het personeelsverloop. De gemiddelde werkanciënniteit voor de verpleegkundigen bedraagt ongeveer 26 jaar. Dat is opmerkelijk hoog.”

Binding met de buurt

Ondertussen is Sint-Michaël al volop met de toekomst bezig. “We willen koploper zijn en verder groeien. Niet door woonzorgcentra bij te bouwen, maar door nieuwe zorgvormen aan te reiken. De regelgeving verandert in een snel tempo, de behoeften van bewoners ook. Daar wil en moet Sint-Michaël maximaal op inspelen. Op termijn willen we op onze terreinen wel een moderne nieuwbouw realiseren. Waar we sowieso mee starten, is een dagcentrum voor zorgbehoevende mensen. Op basis van het inwonersaantal is er in Essen ook nog plaats voor een tweede lokaal dienstencentrum. Er lopen hierover gesprekken met het gemeentebestuur. Het zou mooi zijn mocht zo’n complementair LDC zelfs uitgroeien tot een ontmoetingsruimte voor de mensen van Heikant en Hoek. Sint-Michaël wil mee inzetten op buurtzorg en het cement zijn voor de gemeenschap. Daar geloof ik heel sterk in.”

Meer info: www.dagvandezorg.be

Facebook25
Facebook
Twitter
Visit Us