Wielergekte in Brasschaat krijgt boost met BK en N83

Wielergekte in Brasschaat krijgt boost met BK en N8

Brasschaat maakt zich op om enkele topwielerevents te ontvangen. In 2026 zal het 100 jaar geleden zijn dat er voor het eerst een Belgisch kampioenschap voor wegrenners georganiseerd werd. Dat gebeurde in de parkgemeente, onder impuls van toenmalig bondsvoorzitter Alfred Martougin die in Brasschaat woonde en ook één van de bezielers was achter ‘de Acht van Brasschaat’. In aanloop naar dat eeuwfeest wordt er nu elk jaar een Belgisch kampioenschap wielrennen georganiseerd.

Dit jaar zijn de dames en heren U17 (nieuwelingen) present op 31 juli. In 2023 is het de beurt aan de junioren, in 2024 aan de elite zonder contract (U23) en in 2025 wordt de Bredabaan ingepalmd voor het Belgisch kampioenschap tijdrijden voor de profs dames en heren. 2026 moet dan de apotheose worden met het BK op de weg voor de profs.

Wielergekte in Brasschaat krijgt boost met BK en N8

De Acht is terug

In 1921 werd voor het eerst ‘de 8 van Brasschaat’ verreden op kermisdinsdag in september. Die wedstrijd vond plaats rond de kerktoren op een parcours dat in een achtvorm werd uitgetekend over de Bredabaan en enkele zijstraten. Deze wedstrijd groeide in de loop van de jaren uit tot een herkansing van het wereldkampioenschap dat altijd ergens in Europa de week voordien gereden werd. Daardoor kwamen elk jaar de beste coureurs van de wereld altijd naar de parkgemeente. Meteen een hoogdag voor de sportliefhebbers die massaal aanwezig waren. In 1986 viel het doek over het criterium op de Bredabaan wegens budgettaire beperkingen. Een 15-tal jaar geleden werd wel getracht om opnieuw een stevige kermiskoers in het leven te roepen, maar het bleef bij enkele pogingen.

Wielergekte in Brasschaat krijgt boost met BK en N84

Uniek concept

Tot in 2019 het gemeentebestuur opnieuw aan de kar trok en samen met een nieuw organisatiecomité de ‘N8’ (lees ‘de nieuwe 8’) op de kalender zette. In 2020 werd er wegens corona geen tweede editie ingericht, terwijl vorig jaar de koers verreden kon worden met de nodige Covidmaatregelen en -beperkingen. Het concept is uniek in de wereld. Een twintigtal profrenners uit tien ploegen komen aan de start en meten zich in een tijdrit, een puntenkoers en een afsluitend criterium. Bij elk onderdeel zijn er punten te verdienen en wordt een klassement opgemaakt. Op dinsdag 6 september 2022 is het weer verzamelen geblazen in het centrum van de gemeente. Het parcours blijft hetzelfde zoals vorig jaar, alleen zal er in de aankomstzone in de buurt van de Hemelweide dit jaar veel meer plaats zijn voor de gewone wielerliefhebber om alles van nabij te kunnen volgen. In tegenstelling tot vele andere wedstrijden zal Jan met de Pet er broederlijk naast de VIPs kunnen genieten van de koers.

Wielergekte in Brasschaat krijgt boost met BK en N82

N8 CUP ook in Antwerpen en in Lier of Edegem

“Nergens anders bestaat dit soort wedstrijd,” zegt organisator Luc Mattens. “Daarom proberen we dit format (tijdrit, puntenkoers, criterium met een beperkt aantal profrenners in 10 ploegen) ook verder te promoten. Vanaf september 2023 wordt de N8 cup in het leven geroepen, bestaande uit drie wedstrijdavonden verspreid over twee weken in de provincie Antwerpen.” Start is Brasschaat op de eerste dinsdag van september. Nadien wordt uitgeweken naar een andere stad. Hiervoor zijn er gesprekken bezig met Lier en Edegem. De slotavond gaat door in Antwerpen met de N8 rond het Eilandje. Tijdens de drie avonden kunnen de deelnemende profploegen (met elk twee renners) punten verdienen. Wie na de drie avonden aan de leiding staat wint de ‘N8 cup’. Meteen probeert de organisatie achter de wedstrijden een vaste plek te krijgen op de UCI-kalender

Meer info op www.n8cycling.be

Foto’s en afbeeldingen: © Seth Sas © BASJ / N8cycling

MLH

Facebook196
Twitter
Follow Me
Tweet
Nelen R - Timmerwerken - Dakwerken