Laatste nieuws:
Werken in het buitenland: 6 essentiële basistips

Werken in het buitenland: 6 essentiële basistips

Werkvakanties worden steeds populairder. De vrijheid om de dag te starten met een duik in zee, een junglewandeling of een kopje koffie in een onbekend cafeetje is natuurlijk erg aanlokkelijk, laat staan om fulltime te kunnen reizen en parttime geld te verdienen. Toch is een workation niet alleen maar rozengeur en maneschijn: dit zijn 6 essentiële zaken om rekening mee te houden.

Life’s not always a beach

Stel jij je bij een leven als ‘digital nomad’ voor dat je de hele dag met je voetjes in het zand zit met je laptop op je schoot? Vergeet het maar. Hoe avontuurlijk die setting ook klinkt, de realiteit is anders. Laptops zijn niet erg goed bestand tegen hitte en tegen zand in het toetsenbord, de reflectie van de zon op je scherm en het gebrek aan een laadstation zullen je snel doen beseffen dat werken in deze setting niet zo prettig is.

Pak zo min mogelijk in

De term digitale nomade zegt het al: als je aan het rondzwerven bent, wil je geen onnodige kilo’s meezeulen. Hoe lichter je pakt, hoe beter. Enkel het belangrijkste wat je nodig hebt voor je werk. De rest is bijzaak. Je zal veel minder stress ervaren bij het inpakken en ook je rug zal je enorm dankbaar zijn.

Creëer een dagelijkse routine

Het is vakantie maar er moet ook gewerkt worden. Daarom is het belangrijk je dag op te delen in een vast stramien en je daaraan te houden. Doe je dat niet, zal je aandacht snel afdwalen. Hoe je de dag opbouwt, is aan jou. Ben jij een vroege vogel? Sta dan lekker vroeg op. Ben je een nachtbraker? Sta jezelf dan toe lekker uit te slapen, die uren compenseer je ’s avonds. Bepaal hoeveel uur je elke dag wilt werken en wanneer je die uren wilt terugnemen. Alles kan, zolang je je maar aan je planning houdt. Je kunt er, mits het werk dat toelaat, ook voor kiezen om bijvoorbeeld drie lange werkdagen te maken en dan vier dagen vrij te zijn.

Denk om je gezondheid

Een van de dingen waar veel workationers in spe zich zorgen over maken, is hun gezondheid. Je gaat immers naar een ander land met andere zorgvoorzieningen. Maak jij je zorgen om je gezondheid, zoek dan een workation-bestemming uit waar goede zorgvoorzieningen zijn. En vergeet nooit de dekking van je reis- en zorgverzekering te checken, om onverwachte kosten te voorkomen.

Voorkom eenzaamheid

Alleen reizen en werken kan heerlijk zijn maar ook eenzaam. Je kent niemand, je werkt andere uren dan de mensen thuis en je laptop is je beste vriend. De oplossing zijn coworking-spaces die steeds populairder worden op populaire workation-bestemmingen zoals Bali, Thailand en Madeira. Met een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse pas huur je een werkplek waar je gebruik kan maken van supersnel wifi en zo kan deelnemen aan netwerkevenementen. Het kan een perfecte manier zijn om gelijkgestemden te vinden én aan je werkuren toe te komen.

Wees niet te snel

Als reizigers zijn we geneigd alles uit onze reis te willen halen. Je wilt alle dingen die je op je checklist hebt staan zeker gedaan en/of gezien hebben. Let even op of werken ook nog op die lijst staat, want gegarandeerd dat dat het eerste is wat van de lijst geschrapt wordt. Kies één plek en blijf daar minimaal twee weken. Zo kun je je ritme vinden in je werk en heb je tijd om de dingen die je ter plekke echt graag wilt zien, rustig te bezoeken. Het geeft je tijd om echt kennis te maken met de lokale cultuur en gebruiken.

Bron: Columbus Magazine
Foto: PixaBay